2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9485 RON
USD = 4.3946 RON
HUF = 1.3527 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,519.27(0.57%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Tavaly 22 millió lej volt az OTP Bank Románia nyeresége

 utolsó frissítés: 17:44 GMT +2, 2021. március 05.

Az OTP Csoport közzétette a koronavírus-járvány hatásai által meghatározott 2020-as évre vonatkozó pénzügyi eredményeit. Az eredményekről szóló közlemény kiemeli, az OTP Bank Románia gyorsan reagált a világjárvány által okozott gazdasági kihívásokra: a vállalkozások és a helyi gazdaság finanszírozása mellett a hitelmoratórium, a saját fejlesztésű alternatívák és a pénzügyi tanácsadás révén a legjobb banki megoldásokat kínálta ügyfeleinek. Ennek következtében a bank pozitív működési eredményt könyvelhet el, növekedést ért el a működési nyereség szempontjából, illetve növelte a teljesítő hitelek és a betétek állományát is - áll a közleményben.

A Budapesten közzétett jelentés szerint, amelyben a Bank eredményeit konszolidált módon, a Csoport beszámolási standardjai szerint kiigazítva mutatják be, az OTP Bank Románia a 2020-as évben 22 millió lej konszolidált adózás utáni nyereséget ért el, amely alacsonyabb az előző évben regisztrált eredményhez képest. Ez a csökkenés a kockázati költségek koronavírus-járvány alatti növekedésének tudható be. Az előző évben 80%-kal nőttek a bank céltartalékai, amelynek nagy részét a hitelkockázati tartalékok teszik ki. A kockázati költségek fedezésére szánt céltartalékokat már a tavalyi év első felében létrehozták.

"2020-ban mindenki terveit elsöpörte a világjárvány. Felmértük a kockázatokat, 70 millió lej értékben hoztunk létre plusz céltartalékot, és emellett rendületlenül folytattuk az Apollo növekedési stratégiánkat, amelynek célja, hogy 2024-re elérjük az 5%-os piaci részesedést. Ez érzékelhető a helyi tevékenységünk fellendülésében, a hitelezési portfólió 13%-os emelkedésében, valamint a piaci részesedés 3,74%-ra való növekedésében a hitelezési szegmensben. Ennek köszönhetően sikerült finanszíroznunk a helyi gazdaságot, támogattuk a törlesztőrészletek elhalasztását, és pénzügyi segítséget nyújtunk úgy a kisvállalkozásoknak, mint a nagyvállalatoknak egyaránt. Mindezt miközben új bankfiókokat nyitottunk, digitalizáltuk a banki szolgáltatásainkat, és 200 új alkalmazottal bővült a csapatunk" - nyilatkozta Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

2020-ban a működési eredmény elérte a 163 millió lejt, köszönhetően a teljes bevétel 10%-os növekedésének az előző évhez képest. Az Apollo növekedési stratégiának megfelelően a működési költségek 20%-kal emelkedtek a 2019-es évhez képest. Az OTP Bank jelentős számítástechnikai és digitalizációs fejlesztései hozzájárultak a nagyobb mértékű IT-kiadásokhoz, illetve a bér- és munkaerő költségek 21%-kal emelkedtek az előző évhez képest, az alkalmazottak számának 13%-os növekedése miatt.

A hitelállomány dinamikus növekedésének köszönhetően a nettó kamatbevétel évi növekedése 10%-os, elérve a 451 millió lejt, a kamatmarzs 15 bázispontot csökkent az előző évi értékhez képest.

A teljesítő hitelek volumene 13%-kal nőtt. Az OTP Bank Románia aktívan részt vesz a kormány által garantált finanszírozási programokban, ennek következtében 15%-kal nőtt a mikro- és kkv-hitelek állománya, míg a vállalati üzletág 9%-os hitelállomány növekedést könyvelhetett el.

Ami a hitelek minőségét illeti, az első és a második szakaszban levő hitelek mennyisége 13%-kal nőtt, míg a harmadik szakaszban levő hitelek mennyiségében csökkenő tendencia figyelhető meg (-2%) 2020-ban.

Az árfolyamszűrt betétek állománya 20%-kal nőtt az előző évhez képest, a fellendülést a lakossági (+15%) és a vállalati szegmens (+37%) is támogatta.

A helyi jelentési előírások szerint a Bank eszközei elérték a 14,8 milliárd lejes szintet, ezzel 12%-kal növekedtek a tavalyi évhez képest, és az adózás utáni eredmény 2,4 millió lej volt.
A Bank tőkemegfelelési mutatója 20,2%-os megnyugtató szinten van.

Az OTP Csoport 2020-ban 4,275 milliárd lej adózás utáni nyereséget realizált. Ezeket az eredmények elsősorban a koronavírus járvány negatív hatásai miatt megnövekedett kockázati költségek befolyásolták. A számviteli eredmény 3,578 milliárd lej volt.

Azok a leányvállalatok, amelyek a legjobban hozzájárultak az eredményhez: az OTP Core Magyarország (2,195 miilliárd lej), a DSK Bank Bulgária (564 millió lej), Horvátország (204 millió lej), Ukrajna (360 millió lej), Oroszország (225 millió lej), Szlovénia (133 millió lej) és Szerbia (101 millió lej). (közlemény)

OTP
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac