2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9485 RON
USD = 4.3946 RON
HUF = 1.3527 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,519.27(0.57%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Az Európai Bizottság fontolóra veszi a költségvetési hiányra vonatkozó szabályok további felfüggesztését

 utolsó frissítés: 11:43 GMT +2, 2021. március 03.

A kiterjedt járványügyi intézkedések és a lassú lefolyású oltási kampányok miatt az Európai Bizottság 2023-ig felfüggesztheti a tagállamok költségvetési hiányával és eladósodási szintjének felső határával kapcsolatos szabályok alkalmazását, mivel ilyen körülmények között lassan halad a gazdasági fellendülés - írja az Agerpres a Bloomberg információira hivatkozva.

Sajtóinformációk szerint az EB májusban hoz döntést arról, hogy meghosszabbítják, avagy sem a Stabilitási és Növekedési Paktumban foglalt szabályozások alkalmazását.

Ez a paktum tartalmazza a tagállamok azon kötelezettségét, miszerint a költségvetési hiány nem haladhatja meg a GDP 3%-át, illetve az államadósság nem lehet magasabb a GDP 60%-ánál.

A szabályozások alkalmazását egyébként még tavaly márciusban felfüggesztette az Európai Unió, a koronavírus-járványra való tekintettel. A felfüggesztés meghosszabbítása lényegében nagyobb mozgásteret jelenthet az tagállamok számára arra vonatkozóan, hogy fenntartsák az állami költekezések kivételesen magas szintjét. A döntés Románia számára is nagyon kedvező lenne, hiszen az ország költségvetési hiánya legfeljebb 2024-ben kerülne vissza 3% alá.

A Bloomberg szakértői is úgy vélik, hogy a paktum további befagyasztása elkerülhetetlen, az Európai Bizottság pedig a héten fogja közölni azokat az adatsorokat, amelyek a szabályozások felfüggesztésének elhalasztása mellett fognak érvelni. Az elemzők szerint a szabályok újbóli bevezetéséhez arra lenne szükség, hogy a gazdaságok teljesítménye újra elérje a 2019-es gazdasági szintet, ez a forgatókönyv viszont egyelőre igen valószínűtlen, hiszen új vírustörzsek jelennek meg, nem beszélve arról, hogy Európa-szerte lassan haladnak az oltási kampányok. (Agerpres, hírszerk.)

Európai Bizottságkoronavírusköltségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális