2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Még játékbabák is előkerültek a költségvetésről szóló parlamenti vitán

 utolsó frissítés: 20:49 GMT +2, 2021. március 01.

Legfontosabb megvalósításának nevezte hétfőn Florin Cîţu miniszterelnök a 2021-es költségvetés tervezetét annak parlamenti vitáján, ahol még játékbabák is előkerültek.

A vitán a miniszterelnök elmondta, ez a jelenlegi kabinet által kidolgozott első költségvetés-tervezet, és kollégáival együtt gondoskodni fognak arról, hogy sikeres legyen a kormányzás, harcolni fognak azért, hogy jobban éljenek az emberek. "Ez csak akkor sikerülhet, ha egységesek maradunk, és azokra a célkitűzésekre koncentrálunk, amelyek összehoztak bennünket: reformok és beruházások" - fogalmazott.

A miniszterelnök és a kormány tagjai játékbabákat kaptak a PSD politikusaitól. A szociáldemokraták arra akarták emlékeztetni a kormány tagjait, hogy nem emelték a gyermeknevelési pótlékot duplájára.

Florin Cîţu szerint két "meghatározó eleme" van a költségvetésnek, egyrészt elkezdi az állami rendszer "zugainak" megreformálását, másrészt véget vet "az államkassza PSD általi kifosztásának". A miniszterelnök hozzátette, felszámolnak minden módszert, amely eddig lehetővé tette a közpénzek ellopását. "Ez a legrosszabb hír a PSD számára. Hogy már nem lophattok az államkasszából, amely törvénytelen meggazdagodásotok forrása volt eddig. A román embereknek tudniuk kell: a PSD nem azért kiabál a parlamentben és a televízióban, mert nem ért egyet a költségvetéssel, hanem azért, mert nem lophat többet" - mondta felszólalásában.

Ahogy arra számítani lehetett a PSD részéről éles kritikát kapott a költségvetés tervezet. "A Florin Cîţu miniszterelnök által előterjesztett költségvetés az ország szégyene, szembemegy a hatályos törvényekkel, ezért a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói nem szavazzák meg azt" - közölte Marcel Ciolacu a PSD elnöke.

A pártelnök "hazugnak" nevezte a kormányfőt, és emlékeztetett: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) különböző formában már másfél éve vezeti az országot, és "gondosan ügyelt" arra is, hogy valamennyi szocialista politikust leváltsa az állami vállalatok vezetőtanácsából.

A PSD vezetője Ludovic Orbant "a román politika 30 évének utolsó brontosaurusaként" jellemezte.

"Nem mi voltunk hatalmon, amikor mindenkit bezártatok a házába, hogy ti szabadon lopjatok. Minden ügy a korrupcióellenes ügyészségre (DNA) került. Ezek után nem szégyelled magad, hogy ide gyere, és azt állítsd, hogy mi lopunk? A költségvetés: az ország szégyene, nem tartottátok időszerűnek, hogy az oktatásba és egészségügybe fektessetek, hogy a törvénynek megfelelően emeljétek a gyermeknevelési támogatást és a nyugdíjakat; nem szavazzuk meg" - mondta Ciolacu a miniszterelnöknek.

Kevés olyan politikus volt, aki a vita során nem ütött meg erősen személyeskedő hangnemet. Az egyik üde kivétel Bogdan Huţucă volt a PNL részéről. A törvényhozó felszólalásában emlékeztetett, a 2021-es költségvetés tervezete a koronavírus-világjárvány előidézte egészségügyi és gazdasági válság, illetve a krízist megelőző években kialakult jelentős makrogazdasági egyensúlyhiány közepette született, és a kormánynak meg kellett találnia a szükséges anyagi forrásokat egyrészt a társadalom és a gazdaság igényeinek kielégítésére, másrészt az ország közpénzügyi helyzetének megerősítésére.

"A rendkívül bonyolult hazai és nemzetközi kontextus ellenére a 2021-es állami költségvetés fedezni tudja a román állam valamennyi pénzügyi kötelezettségét" - nyomatékosította. A PNL-s politikus rámutatott, a 2021-es büdzsé rekordösszeget, 62 milliárd lejt szán közberuházásokra, ugyanakkor nem vezet be új adókat és illetékeket, és fenntartja a cégeknek 2020-ban nyújtott adókedvezményeket. Meglátása szerint a költségvetés "egyértelműen jelzi a mélyreható strukturális reformok elindítását nemcsak gazdasági, hanem társadalmi téren is, illetve az állami intézmények és a polgárok közötti kapcsolat tekintetében".

A 2021-es büdzsé nem a megszorítások, hanem a felelősség költségvetése - jelentette ki Claudiu Marinel Mureşan, az USR-PLUS szövetség szenátora. A törvényhozó szerint a felelősség azt jelenti, hogy "reálisan becsüljük fel a költségvetés lehetőségeit, és olyan számokat használunk, amelyek a valóságot tükrözik". Bejelentette, hogy az USR-PLUS megszavazza a költségvetést, mert ez felelősen viszonyul a gyerekekhez, "akiket nem szabad elengedni", és akiknek már nem kell fizetniük az adósságokat. "Legyünk már felelősek az ég szerelmére, és legalább most ne áltassuk illúziókkal az embereket" - tette hozzá a szenátor.

Miklós Zoltán az RMDSZ részéről beszédében azt emelte ki, hogy a 2021-es állami költségvetés az első lépés az ország megreformálásában: új alapokra helyezi az állami beruházásokat, az EU-s alapok lehívására összpontosít, fenntartható és kiszámítható összegeket irányoz elő minden területre.

A vitán az AUR részéről George Simion kijelentette, csak akkor szavazzák meg a költségvetési törvény tervezetét, ha a pártnak járó négymillió eurót egy kórház építésére csoportosítják át. 

A vitát követően elkezdte hétfő este a parlament plénuma a költségvetési törvény és a társadalombiztosítási költségvetési törvény tervezetének cikkelyenkénti vitáját. (agerpres, közlemény, hírszerk.)

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális