2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9483 RON
USD = 4.3786 RON
HUF = 1.3562 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,530.22(0.66%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Állampolgárbaráttá tenné az adótörvénykönyvet az RMDSZ

 utolsó frissítés: 17:17 GMT +2, 2021. február 19.

Az adófizető állampolgároknak kedvező törvénytervezetet dolgozott ki és iktatott a parlamentben az RMDSZ - közölte pénteken Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese.

Az RMDSZ közleménye szerint az iktatott tervezet kimondja, hogy ha az adótörvénykönyv valamely előírásának többféle értelmezése áll fenn, akkor azt a változatát alkalmazzák, amely a legkedvezőbb az adófizetőnek.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője elmondta, minden demokratikus országban, az államnak kötelessége pontos és konkrét szabályozásokat bevezetni az adófizetés terén. Azonban ez nem mindig sikerül, így az in dubio contra fiscum elv mentén kellene értelmezni azokat az előírásokat, amelyek többféleképpen értelmezhetőek. A javaslat szerint tehát azt a változatot kellene alkalmazni, amely a legkedvezőbb az adófizetőnek.

"Törvénytervezetet dolgoztunk ki azért, hogy ne az adófizető állampolgárok legyenek az elszenvedői a rosszul vagy pontatlanul megfogalmazott adótörvénykönyv előírásainak" - idézi a közlemény a képviselőt.

Szabó Ödön rámutatott arra is, hogy a törvénymódosítás célja többek között közelebb vinni a fiskális hatóságokat az állampolgárokhoz, valamint növelni az adófizetők bizalmát az intézményben. Hozzátette: a módosításnak Claudiu Năsui gazdasági miniszter, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője is társkezdeményezője, és része a kormányprogramnak is, ezér reményét fejezte ki, hogy mielőbb elfogadásra kerül a parlamentben. (közlemény)

Címoldali fotó: Steve Buissine/Pixabay

adóadótörvénykönyv
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális