2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9483 RON
USD = 4.3786 RON
HUF = 1.3562 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,530.22(0.66%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Johannis: 30 milliárd eurót hívhatunk le az Uniótól a gazdaság helyreállítására

 utolsó frissítés: 18:46 GMT +2, 2021. február 17.

A helyreállítási terv előírásai leginkább a kórházakra és iskolákra, a környezetvédelemre és munkahelyteremtésre fókuszálnak - jelentette ki szerdai sajtóértekezletén az államfő.

Klaus Johannis a kormány egyes tagjaival folytatott megbeszélése után megerősítette: a 'koherens tervet' legkésőbb áprilisig benyújtják az Európai Bizottságnak, és azt követően, hogy minden jóváhagyást megkapnak, elkezdik annak életbeültetését elsősorban a kórházakban, az iskolákban, a környezetvédelem és munkahelyteremtés területén.

Rámutatott: Románia "jelentős", 30 milliárd eurós összeget hívhat le a helyreállítási tervvel.

Az államfő hangsúlyozta, hogy fontos beruházásokra van szükség a romániai kórházakban.

"Véleményem szerint jelentős beruházásokra van szükség a romániai kórházakban, a román közegészségügyi rendszerben, ha csak azokra a tragikus balesetekre gondolunk, amelyek az elmúlt hónapokban történtek. Ilyen dolgok nem fordulhatnak elő. (...) Gondoljunk arra, hogy mennyire fontos beruházásokra van szükség az intenzív osztályokon, az oxigénellátás, illetve a páciensek és a kórházi személyzet biztonságának területén" - mondta Johannis.

A munkahelyteremtés tekintetében kifejtette: olyan mechanizmusokat dolgoznak ki, amelyek arra ösztönözik a vállalkozókat, hogy munkahelyeket hozzanak létre.

Az államfő kiemelte az iskolákba történő beruházások szükségességét is.

"A román oktatási rendszernek nagyon sok pénzre van szüksége, ha csak a tanulók biztonságára gondolunk. Itt is sok beruházásra van szükségünk a tűzesetek, az iskolai balesetek elkerülése végett, hogy az iskolák meg tudják szerezni a működtetési engedélyt, hogy eltűnjön az oktatási intézményekből a fafűtés és az udvari vécé - mondta Johannis, akik új, "zöld" iskolák építését látja szükségesnek.

Az elnök szerint komoly, környezetvédelmi szempontból fenntartható programokra van szükség.

"Ezek olyan kérdések, amelyek nagyobb bonyodalmak nélkül megoldhatók, az erdősítést például már idén el lehet kezdeni" - tette hozzá az államfő.

Az államfő szerdán két munkaértekezletet tartott Florin Cîţu miniszterelnökkel és a kormány több tagjával. Az első találkozón Dan Barna miniszterelnök-helyettes és Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter vett részt, a második ülésen pedig Raluca Turcan munkaügyi és szociális védelmi miniszter, valamint Claudiu Năsui gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszter. (agerpres)

Európai BizottságJohannis
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális