2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,412.85(1.68%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Bérpótlékok: a kormány nem dönt, a parlamentnél a labda

 utolsó frissítés: 18:14 GMT +2, 2021. február 15.

A hétfői koalíciós tárgyalásokon a PNL, az USR-Plus és az RMDSZ vezetői úgy döntöttek, hogy nem fogadnak el sürgősségi kormányredneletet a közalkalmazottak bérpótlékainak rendezésére. A kormányt adó pártok vezetői a Digi24 szerint azért tartottak ki a korábbi elhatározásuk mellett, mert attól tartanak, hogy az ellenzék az alkotmánybíróságon támadna meg egy ilyen döntést.

A Digi24 kormányközeli értesülésekre hivatkozva azt írja, hogy Florin Cîțu miniszterelnök a tárgyalásokon minél gyorsabb döntést sürgetett. A miniszterelnök az említett források szerint a közalkalmazottaknak járó étkezési bérpótékok, és több, szerinte indokolatlan bérpótlék minél korábbi eltörlésére kérte a kormánykoalíciót. Úgy tűnik sikertelenül.

"A kormány részéről nem fog semmi jönni a bérpótlékokkal kapcsolatban. A költségvetési törvény nem fogja módosítani a bérpótlékokat, ezt a bértörvénynek kell majd megtennie. A parlamentben vitázunk és döntünk arról, hogy mely bérpótlélokat kell megszüntetni" - nyilatkozta a tárgyalást követően Dan Barna, az USR-Plus miniszterelnök-helyettese.

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor is arról nyilatkozott a tárgyalások után, hogy 2021-ben nem csökkennek a közalkalmazotti bérek, viszont elemezni fogják a bérpótlékokat. (digi24)

bér
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális