2021. március 1. hétfõAlbin
EUR = 4.8744 RON
USD = 4.0456 RON
HUF = 1.3442 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,230.37(0.28%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Dél-Korea az első az innovációs világranglistán. Hogy áll Románia?

 utolsó frissítés: 14:23 GMT +2, 2021. február 05.

Ismét Dél-Korea került az első helyre a Bloomberg szokásos éves innovációs rangsorában. Az ázsiai országot Szingapúr, Svájc és a tavalyi első Németország követi. A listán szereplő 60 ország közül Románia a 32. helyen áll.

Már többször is írtunk a gazdasági hírügynökség 2013 óta készített innovációs rangsoráról, amely hét tényező alapján helyezi sorba a világ leginnovatívabb országait. A lista elkészítése során egyenlő súllyal veszik figyelembe a kutatás-fejlesztésre jellemző intenzitást, a gyártás hozzáadott értékére vonatkozó statisztikákat, a termelékenységi adatokat, a csúcstechnológiai vállalatok sűrűségét, a felsőoktatás minőségét, illetve a kutatók és bejegyzett szabadalmak számát. A cikk végi táblázat pontosabban elmagyarázza a számítási módszertant.

Dél-Korea már hetedszer végez a lista első helyén. Az ázsiai ország a termelékenységet leszámítva minden tekintetben előkelő helyet foglal el a világ országai között, a második helyen álló Szingapúr a felsőokatásban tűnik ki.

Érdekesség, hogy az Amerikai Egyesült Államok 2013-ban még vezette a listát, most viszont a legjobb 10-ből is kiesve a 11. helyen áll. A Bloomberg azonnal össze is vetette az amerikaiak innovációs helyezésének változását Kínáéval, amely idén 16. helyen áll. A két nagyhatalom ebben is közeledik egymáshoz.

Számunkra a legérdekesebb persze Románia helyzete. A 60 ország közül:

  • 57. helyen állunk a kutatás-fejlesztés intenzitásában,
  • 22. helyen a gyártási hozzáadott érték szerint,
  • 30. helyen a termelékenység tekintetében,
  • 22. helyen a technológiai vállalatok sűrűsége terén,
  • 20. helyen a felsőoktatás hatékonysági mutatói alapján (a jó helyezést az magyarázza, hogy a Bloomberg metodológiája sok pontot ad annak a felsőoktatási rendszernek, ahol viszonylag sok az egyetemista, könnyen hozzáférhető az egyetemi képzés, és a felsőoktatási diplomával rendelkező személyek nagy számban vannak jelen a munkaerőpiacon),
  • 50. helyen a kutatók száma,
  • míg 40. helyen a bejegyzett szabadalmak szerint.

Ezt foglalja össze az alábbi táblázat, amelyből még azt érdemes kiemelni, hogy a regionális versenytársaink hol szerepelnek hozzánk képest. Magyarország a 27., Csehország a 26., Szlovákia a 44., Szlovénia a 22., Bulgária a 44., míg Lengyelország a 23. helyen áll a Bloomberg rangsorában. A régiós országok közül egyébként Magyarország (+1), Bulgária (+1) és Lengyelország (+2) tudott előrelépni. Románia a 2020-as listán is ugyanezen a helyen szerepelt.

(bloomberg)

innováció
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális