2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9483 RON
USD = 4.3786 RON
HUF = 1.3562 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,530.22(0.66%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Először van női pénzügyminisztere az Amerikai Egyesült Államoknak

 utolsó frissítés: 13:27 GMT +2, 2021. január 26.

A szenátus döntő többséggel (84 mellette és 15 ellene) döntött arról, hogy Janet Yellen, a Fed előző elnöke legyen a Biden-adminisztráció pénzügyminisztere, ez pedig premiernek számít az amerikai történelemben, ugyanis eddig soha nem állt nő a pénzügyminisztérium élén – írta meg a New York Times.

A lap szerint Yellent előző tisztsége miatt egyöntetűen támogatták a demokraták és a republikánusok.

A frissen kinevezett pénzügyminiszter ugyanakkor jelentős kihívás elé néz, mivel az ő feladata lesz, hogy átvigye a Kongresszuson és levezényelje Biden mentőcsomagját, ami 1400 dollárt adna minden amerikai háztartásnak a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkhatás ellensúlyozása érdekében. Ehhez hozzátevődik, hogy 350 milliárd dollárral támogatnák az állami és helyi kormányzatokat, 170 milliárd dollárral az oktatási intézményeket, 50 milliárd dollárt juttatnának a koronavírus-tesztelés felpörgetésére és 20 milliárd dollárt az amerikai vakcinaprogramra.

A New York Times azt írja, Yellennek nem lesz egyszerű feladata, mivel a szenátus vasárnapi ülésén kiderült: több tisztségviselő kétségét fejezte ki egy ekkora mentőcsomag szükségességét illetően.

Mindkét párt részéről érkeztek olyan vélemények, amelyek szerint korlátozni kellene a csomag tartalmát, azaz nem szükséges 1400 dollárt szétosztani a lakosság körében. Ugyanakkor azt is kérik a Fehér Háztól, hogy szolgáltassanak adatokat, amelyek igazolják a fentebb említett kiadások szükségességét, legalábbis, ami az állami és helyi kormányzatok, illetve az oktatási intézmények támogatását illeti.

Yellen tehát épp a tárgyalások közepébe csöppen be, és meg kell győznie a republikánusokat, valamint egyes demokratákat arról, hogy szükség van erre a gazdasági mentőcsomagra. Mint a beiktatásakor tartott meghallgatáson elmondta: „a Kongresszusnak nagy lépéseket kell tennie”, hogy a gazdaság hosszú távú hanyatlását előzzék meg.

„A tavaly év végi támogatás csak egy előleg volt, amellyel túléltünk ezekben a hónapokban. Hosszú út áll előttünk, amíg gazdaságunk teljesen helyreáll” – mondta el Yellen. (NYT, hírszerk.)

Amerikakoronavírusmentőalap
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális