2021. március 8. hétfõZoltán
EUR = 4.8831 RON
USD = 4.0924 RON
HUF = 1.3333 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,524.36(0.23%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Az EU megtiltaná, hogy a munkaidő letelte után zavarják az otthonról dolgozókat

 utolsó frissítés: 11:22 GMT +2, 2021. január 22.

Az otthoni munkavégzés ugyan nagyon sokat segített a koronavírus-járvány terjedésének csökkentésében, de nagyon sok esetben a munkaórák növekedésével is járt. A folyamatos online kommunikáció miatt ugyanis sokszor elmosódik a határvonal a munka és a szabadidő között, valós problémává vált, hogy a dolgozóknak a különböző digitális csatornákon a munkaidő letelte után is üzenetekre és hívásokra kell válaszolniuk, munkahelyi problémákat kell megoldaniuk.

Az Európai Parlament most változtatna ezen. A képviselők arra kérték fel az Európai Bizottságot, hogy álljon elő egy olyan jogszabályjavaslattal, amely védené a munkavállalókat, és lehetővé tenné számukra, hogy a munkaidő letelte után elszakadhassanak a munkahelyüktől. A jogalkotási kezdeményezésben az is szerepel, hogy az Európai Bizottságnak tisztáznia kell az otthoni munkavégzés feltételeit, az otthoni munkavégzés esetén a munkaidő hosszát, valamint a pihenőidőt is meg kell határoznia. A jogalkotási kezdeményezést 472 EP-képviselő szavazta meg, 126-an szavaztak ellene, és 83 képviselő tartózkodott.

A képviselők szerint a szabályalkotásra azért is szükség van, mert a munkavállalók jogait védő jogszabályok egy olyan korszakban készültek, amikor a digitalizáció még nem volt ennyire része a munkavégzésnek, így kevesebb esély adódott arra, hogy a vállalatvezetők visszaéléseket kövessenek el ebben a tekintetben.

"Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a több millió európait, akik kimerültek attól a nyomástól, hogy mindig a munkaadójuk rendelkezésére kell állniuk, és túl sokáig kell dolgozniuk. Itt az ideje, hogy melléjük álljunk, és megadjuk számukra azt, amit megérdemelnek: a munkahelytől való elszakadás jogát. Ez létfontosságú a mentális és fizikai egészségünk szempontjából" - mondta az egyik kezdeményező, Alex Agius Saliba máltai képviselő, aki a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoport tagja.

Az Európai Parlament törvénykezdeményezése előtt azonban még hosszú lehet az út, az Európai Bizottságnak és számos uniós szakhatóságnak is jóvá kellene hagynia ahhoz, hogy uniós szintű jogszabály legyen belőle.

Ráadásul az EP képviselőcsoportjai is megosztottak abban, hogy mekkora további védelemre szorulnak a munkavállalók. Sokan érvelnek azzal, hogy eddig is voltak érvényben erre vonatkozó jogszabályok, így nem kellene mást tenni, csak betartatni ezeket. (wall-street.ro, euronews)

Címoldali fotó: Leni und Tom/Pixabay

munka
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális