2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Trump kevesebb juttatást kaphat a szövetségi államtól, mint a legjobban fizetett romániai nyugdíjas

 utolsó frissítés: 16:38 GMT +2, 2021. január 21.

Donald Trump volt amerikai elnök visszavonulása után elméletileg jogosult arra, hogy az úgynevezett volt elnököknek járó "nyugdíjat" kérvényezze, ami egy évre 221 400 dollár lenne, hónapokra lebontva pedig 18 450 dollár. A román munkaügyi miniszter legutóbbi hivatalos bejelentése értelmében pedig Romániában a legnagyobb nyugdíj havi szinten meghaladja a 78 ezer lejt, átszámítva ez körülbelül 19 467 dollárt tesz ki, tehát körülbelül 1000 dollárral ver rá a román nyugdíjas Donald Trump volt amerikai elnökre. 

Igen ám, csakhogy Donald Trump esetében előfordulhat, hogy egyáltalán nem részesülhet az elnöki nyugdíjból az ellene irányuló felelősségre vonási eljárás miatt. A törvény azt írja elő, hogy elmarasztalt elnök nem kaphat juttatást, de Trump még azelőtt átadta a Fehér Házat, mielőtt az eljárás folyamatát lezárták volna. Erre a kivételes példára pedig még nincs konkrét törvénykezés és eljárási procedúra.

Mindazonáltal, ha Trump megőrizheti "ex-elnök státusát", akkor a nyugdíja mellett számos egyéb juttatást is kap majd, amelynek értéke meghaladhatja az évi 1 millió dollárt: ide bele tartozik a különböző utazási költségeknek, az irodák fenntartási díjainak, valamint a személyzet költségeinek megtérítése.

A National Taxpayers Union Foundation (az országos adófizetők alapítványának) elemzése szerint 2000-től napjainkig az Egyesült Államok volt elnökeire körülbelül 56 millió dollár ment el, a legnagyobb tételként az irodai helységek bérlését említik, mivel ebben a kategóriában "nincs felső limit".

A volt elnökök juttatásáról szóló törvényt eredetileg 1958-ban fogadták el, amikor a hivatal elhagyása után Harry Truman pénzügyi problémákkal küzdködött. Mai nap is gyakori téma az amerikai politikusok között, hogy csökkentsék a volt elnökök juttatásait, hiszen többüknek más jövedelemforrásaik is vannak, például amit a könyveik és előadásaik után kaphatnak. (business magazin, hírszerk.)

Amerikanyugdíj
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális