2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9483 RON
USD = 4.3786 RON
HUF = 1.3562 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,530.22(0.66%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Az elmúlt év a márkákat sem kímélte, de a tech cégek azért itt is nagyot szakítottak

 utolsó frissítés: 19:00 GMT +2, 2021. január 18.

Nagyon sok márka számára volt pusztító 2020, ezt támasztja alá az Interbrand korábbi elemzése is, amelyről most a Visual Capitalist készített látványos ábrát.

Az Interbrand adatai szerint a legértékesebb globális márkák fele veszített értékéből az elmúlt évben. Csökkent a Google (igaz csak enyhén), a Coca-Cola, a Toyota, a Mercedes, a McDonald's, de még a Disney márkaértéke is. Közben a technológiai gigavállalatok még jobban elhúztak: az Apple (+38%), az Amazon (+60%) és a Microsoft (+53%) márkák értéke is jelentősen nőni tudott a koronavírus-járvány kitörésének évében. Ezt szemlélteti az alábbi infografika is:

A "Legjobb globális márkák" nevet viselő összeállításhoz egyébként az Interbrand értékesítésre és piaci részesedésre vonatkozó pénzügyi adatokat használ fel, de mérik a márkák erősségét is. Megvizsgálják, hogy a márka milyen mértékben játszik szerepet a vásárlási döntésben az ár vagy a termék jellemzői mellett, majd ennek alapján kiszámolják a márka pénzbeli értékét is.

Az Interbrand vezérigazgatója, Simon Thun egyébként azzal kommentálta a listát, hogy a válság véleménye szerint jelentősen megváltoztatta a vásárlási szokásokat. Thun szerint az egyik legszembetűnőbb változás az volt, hogy a két számjegyű növekedést elért top márkák kétharmadának saját előfizetői modellje van. Példaként az Apple-t hozta fel, szerinte a cég sokkal többet ad, mint elektronikus eszközöket: egy teljes szórakoztatási divíziót kínálnak olyan szolgáltatásokkal, mint az Apple Music, és az Apple Arcade játékszolgáltatás.

Thun meg van győződve arról, hogy az ilyen modellek nagy előnye, hogy a cégek valódi kapcsolatot képesek kiépíteni az ügyfeleikkel, így biztosítani tudják, hogy továbbra is relevánsak maradnak a fogyasztók számára.

Az Interbrand vezérigazgatója szerint a marketingesek egyébként is nagy kihívásokkal néznek szembe, hiszen a fogyasztók várakozásai folyamatosan emelkednek. A jövőbeli kérdésekkel, a fenntarthatósággal és a sokszínűséggel foglalkozó márkák viszont a tapasztalatok szerint kevésbé veszítettek az értékükből - állította Thun. (visualcapitalist, portfolio, hírszerk.)

márka
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing