2021. március 1. hétfõAlbin
EUR = 4.8744 RON
USD = 4.0456 RON
HUF = 1.3442 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,230.37(0.28%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Az elmúlt év a márkákat sem kímélte, de a tech cégek azért itt is nagyot szakítottak

 utolsó frissítés: 19:00 GMT +2, 2021. január 18.

Nagyon sok márka számára volt pusztító 2020, ezt támasztja alá az Interbrand korábbi elemzése is, amelyről most a Visual Capitalist készített látványos ábrát.

Az Interbrand adatai szerint a legértékesebb globális márkák fele veszített értékéből az elmúlt évben. Csökkent a Google (igaz csak enyhén), a Coca-Cola, a Toyota, a Mercedes, a McDonald's, de még a Disney márkaértéke is. Közben a technológiai gigavállalatok még jobban elhúztak: az Apple (+38%), az Amazon (+60%) és a Microsoft (+53%) márkák értéke is jelentősen nőni tudott a koronavírus-járvány kitörésének évében. Ezt szemlélteti az alábbi infografika is:

A "Legjobb globális márkák" nevet viselő összeállításhoz egyébként az Interbrand értékesítésre és piaci részesedésre vonatkozó pénzügyi adatokat használ fel, de mérik a márkák erősségét is. Megvizsgálják, hogy a márka milyen mértékben játszik szerepet a vásárlási döntésben az ár vagy a termék jellemzői mellett, majd ennek alapján kiszámolják a márka pénzbeli értékét is.

Az Interbrand vezérigazgatója, Simon Thun egyébként azzal kommentálta a listát, hogy a válság véleménye szerint jelentősen megváltoztatta a vásárlási szokásokat. Thun szerint az egyik legszembetűnőbb változás az volt, hogy a két számjegyű növekedést elért top márkák kétharmadának saját előfizetői modellje van. Példaként az Apple-t hozta fel, szerinte a cég sokkal többet ad, mint elektronikus eszközöket: egy teljes szórakoztatási divíziót kínálnak olyan szolgáltatásokkal, mint az Apple Music, és az Apple Arcade játékszolgáltatás.

Thun meg van győződve arról, hogy az ilyen modellek nagy előnye, hogy a cégek valódi kapcsolatot képesek kiépíteni az ügyfeleikkel, így biztosítani tudják, hogy továbbra is relevánsak maradnak a fogyasztók számára.

Az Interbrand vezérigazgatója szerint a marketingesek egyébként is nagy kihívásokkal néznek szembe, hiszen a fogyasztók várakozásai folyamatosan emelkednek. A jövőbeli kérdésekkel, a fenntarthatósággal és a sokszínűséggel foglalkozó márkák viszont a tapasztalatok szerint kevésbé veszítettek az értékükből - állította Thun. (visualcapitalist, portfolio, hírszerk.)

márka
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing

A könyvelés Budapest keresett szolgáltatása, még mindig!

A könyvelés Budapest keresett szolgáltatása, még mindig!

Rengetegen gondolják, hogy a könyvelés egy unalmas, mechanikus tevékenység, amely nélkülözi a kreatív gondolatokat, a valóság azonban ennek a szöges ellentéte! Már jó ideje rendkívül keresett szolgáltatás a könyvelés Budapest városában, ami azzal magyarázható, hogy a vállalkozások számára nélkülözhetetlen szolgáltatásról van szó. Az, hogy mennyire változatos, innovatív gondolkodásmódot igényel ez a tevékenység, az alábbiakban mutatjuk be. (X)