2021. március 6. szombatLeonóra, Inez
EUR = 4.8831 RON
USD = 4.0924 RON
HUF = 1.3333 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,499.87(1.54%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Liberalizáció: meghosszabbítanák a határidőt, ameddig a jelenlegi szolgáltatóval lehet szerződni

 utolsó frissítés: 11:03 GMT +2, 2021. január 16.

Június 30-ig kedvezményes feltételek mellett köthetnének szabadpiaci szerződést a jelenlegi villamosenergia szolgáltatójukkal azok az ügyfelek, akik még nem tértek át a szabadpiacra - áll abban a tervezetben, amelyet az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) bocsátott közvitára.

Ahogy arról már többször is beszámoltunk, a villamosenergia-piac január 1-től történő liberalizálásának részeként azok az ügyfelek, akik eddig nem tértek át a szabadpiacra, automatikusan átkerülnek az egyetemes szolgáltatások kategóriájába. Ez régiótól függően 13 és 26 százalék közötti áramelkedést jelenthet az érintett ügyfeleknek.

A hatóság által frissen közzétett tervezet újdonsága az, hogy lehetővé tenné az érintett lakossági fogyasztók számára, hogy amennyiben az aktuális szolgáltatójukkal június 30-ig szabadpiaci szerződést kötnek, akkor a szolgáltató pontosan akkora kedvezményt adhat számukra január 1. és június 30. között, amennyivel megtéríti a januártól megemelkedett árak miatti pluszköltségeket.

Ugyan a tervezet időt ad a lakossági fogyasztóknak arra, hogy megkössék a szabadpiaci szerződésüket, egyik hátránya az lehet az ügyfelekre nézve, hogy így valószínűleg több kedvezőbb ajánlatot is figyelmen kívül hagynak. Aki kiváncsi a piacon elérhető ajánlatokra, használja az ANRE árösszehasonlító oldalát

Romániában körülbelül 8,7 millió háztartási ügyfél van az elektromos energia piacon, közülük 5,8 milliót érinthet a most közvitára bocsátott tervezet.

A villamosenergia-piac liberalizálásáról itt és itt írtunk részletesen. (digi24, hírszerk.)

Címoldali illusztráció: minka2507/Pixabay

liberalizáció
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális