2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9483 RON
USD = 4.3786 RON
HUF = 1.3562 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,530.22(0.66%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Kamatmentes lakáshitelt kínál több dán bank is

 utolsó frissítés: 12:37 GMT +2, 2021. január 07.

A dán Nordea Bank bejelentette a napokban, hogy 20 éves futamidejű, 0%-os fix kamatozású jelzáloghitelt kínál ügyfeleinek. A Bloomberg szerint több más dán hitelintézet is követte a Nordea példáját, köztük a piacvezető Danske Bank is közölte, hogy náluk is elérhetőek lesznek az említett feltételek mellett kínált lakáshitelek.

A bankok ajánlata kétségkívül kedvező helyzetet teremt a lakásvásárláson gondolkodó dán lakosság számára. Még akkor is, ha a 0%-os kamat önmagában még nem jelenti azt, hogy teljesen költségmentes lenne a hitelfelvétel. A konstrukciót kínáló bankoknál ugyan kamatot valóban nem kell fizetni, díjakat és banki jutalékokat azért természetesen igen.

A történethez emellett az is hozzátartozik, hogy a bankok messze nem társadalmi szolidaritásból vagy puszta jófejségből kínálják a majdnem költségmentes lakáshiteleket. Erre azért van lehetőségük, mert Dániában már évek óta nagyon alacsony a kamatkörnyezet, a dán jegybank többek között a dán korona árfolyamának védelmében 2012 óta tartja negatív tartományban az alapkamatot. Az alacsony kamatkörnyezet egyik következménye az, hogy alacsony, akár negatív kamat mellett is tudnak a bankok hiteleket kínálni, de az is a negatív alapkamat következménye, hogy a dánoknál nem igazán éri meg bankbetétet elhelyezni.

Forrás: Nhi Uyen/Pexels

A nagyobb bankok a hitelek kibocsátását jellemzően jelzálogkötvények eladásából finanszírozzák, a 0%-os jelzáloghitel fő magyarázata elsősorban az, hogy a dán bankok nagyon alacsony kamat mellett jutnak hozzá a hiteleik finanszírozását szolgáló forrásokhoz. A Bloomberg a hírrel kapcsolatban ráadásul azt is megjegyzi, hogy a dán lakosságnak nem is feltétlenül kell sietnie annak érdekében, hogy élni tudjon a kiváló lehetőséggel, hiszen jelenleg semmilyen jele nincs annak, hogy a jegybank változtatna a kamatpolitikáján. A 0%-os jelzáloghitel így hosszabb távon is elérhető maradhat a dán bankszektorban. (bloomberg, g7, hírszerk.)

Dániahitel
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac