2021. október 25. hétfõBlanka, Bianka
EUR = 4.9467 RON
USD = 4.2501 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,812.97(0.48%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Beavatkozna a kormány az energiapiaci liberalizációba: olcsó megoldást kínálnának a fogyasztóknak

 utolsó frissítés: 09:49 GMT +2, 2021. január 06.

A kormány január 15. után módosítani fogja a villamosenergia- és földgáztörvényt annak érdekében, hogy világosan meghatározza a villamosenergia-piac liberalizálásának menetét - jelentette ki Virgil Popescu energiaügyi miniszter azt követően, hogy tárgyalt az Országos Energiaár-szabályozó Hatósággal (ANRE).

Nyilatkozata alapján a miniszter azt szeretné elérni, hogy azok a lakossági ügyfelek, akik a villamosenergia-piac liberalizálását követően nem kötnek új versenypiaci szerződést, ne az úgynevezett egyetemes szolgáltatóhoz kerüljenek automatikusan, amely egyébként jóval drágábban is értékesíti az elektromos energiát, hanem az aktuális szolgáltató legolcsóbb ajánlatát kapják meg.

"Targyáltam az ANRE-vel, és egyeztettem a Versenytanáccsal is. Még hagyok időt gondolkodásra az ANRE-nek, de kijelentettem, hogy a kormány január 15. után cselekedni fog, és úgy módosítja a villamosenergia- és földgáztörvényt, hogy világosan meghatározza, miként menjen végbe a liberalizáció" - mondta Popescu, aki azt is hozzátette, hogy erre akkor fog sor kerülni, ha az ANRE, amely a hazai jogszabályok és az EU-s irányelvek szerint is a liberalizáció megvalósulását szabályozza, nem tud előállni megfelelő megoldással.

Popescu szerint az általa javasolt megoldás nem sérti a piaci versenyt, és ezt állítása szerint a Versenytanács is megerősítette. "Azt szeretném felajánlani a fogyasztóknak, hogy közvetlenül hozzáférhessenek az aktuális szolgáltató legolcsóbb ajánlatához, és amennyiben ez nem felel meg számukra, lehetőségük lesz arra, hogy más szolgáltatót válasszanak. De nem helyezzük át őket kötelező módon a drágább egyetemes szolgáltatásra" - mondta Popescu.

Ahogy arról már többször is beszámoltunk, januártól liberalizálták a hazai villamaosenergia-piacot, aminek az a legfontosabb hozadéka, hogy a lakossági fogyasztók a jövőben már nem az ANRE által megszabott, hanem a piaci verseny által kialakított árat fizetik a felhasznált villanyáramért.

A változás hatmillió mostanig a szabályozott energiapiacon maradt fogyasztót érint. Az érvényben levő rendelkezések szerint, azok a fogyasztók, akik nem kötnek versenypiaci szerződést, automatikusan átkerülnek az úgyenevzett egyetemes szolgáltatóhoz, ahol 13-26 százalékkal nagyobb villanyszámlára számíthatnak. A legnagyobb mértékű, 26 százalékos drágulásra a bánsági Enel Distribuție, a legalacsonyabb, 13-14 százalékos áremelésre az E.ON Distribuție és az észak-erdélyi Electrica ügyfelei számíthatnak. (economica, hírszerk.)

energia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális