2021. december 5. vasárnapVilma
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Munkaügyi miniszter: januártól emelkedik a gyermekpénz és a nyugdíjak is

 utolsó frissítés: 09:48 GMT +2, 2020. december 23.

A gyermekpénz összege januártól és a következő év közepétől is emelkedni fog - jelentette ki Violeta Alexandru munkaügyi miniszter az RFI-nek adott interjúban. Ami a nyugdíjakat illeti, a tárcavezető szerint ebben a kategóriában is lesz emelés, de magyarázata szerint ennek szintje nem fogja elérni a 40%-ot.

"A liberálisok szempontjából a dolgok állása nagyon átlátható. A kormányprogramunkban a nyugdíjak emeléséről nagyon világosan megfogalmaztuk, hogy a növekedés mértékének 100%-ban fedeznie kell az inflációt és a bruttó átlagbér 50%-át. Számunkra ez a kiindulópontja a partnereinkkel folytatott tárgyalásainkank, hiszen jelenleg egy kormánykoalíció részét képezzük, és a döntéseket közösen kell meghoznunk" - mondta Alexandru, aki az új Cîțu-kormány felállásával leköszön a munkaügyi tárca vezetéséről.

A gyermekpénz emelését firtató kérdésekre válaszolva a munkaügyi tárca vezetője emlékeztetett, hogy ezeket a juttatásokat a korábban meghozott döntésüknek megfelelően öt szakaszban emelnék duplájára. "Januárban hajtjuk végre a következő emelést a gyermekpénzek értékében, ez tulajdonképpen a második, hiszen ebben az évben már emeltünk ezen a juttatáson. A harmadik emelést a következő év közepén, az utolsó kettőt pedig 2022-ben fogjuk végrehajtani" - mondta Alexandru, aki hangsúlyozta azt is, hogy ezeket a döntéseket a gazdaság valós állapotának figyelembe vételével, kiegyensúlyozott megközelítéssel kell meghozni, hiszen a juttatásokat a munkavállalók társadalmi járulékbefizetéseiből finanszírozzák. (rfi)

gyermeknyugdíj
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális