2021. január 18. hétfõPiroska
EUR = 4.8737 RON
USD = 4.0172 RON
HUF = 1.3544 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,266.69(0.55%)
Infláció = 2,24%
Alapkamat = 1,50%

Mobil- és internetszolgáltatás: mennyivel olcsóbb nálunk, mint nyugaton?

 utolsó frissítés: 15:19 GMT +2, 2020. december 21.

A kommunikációs szolgáltatások árszínvonala 2019-ben az EU-s tagállamok közül Belgiumban volt a legmagasabb, míg Romániában a legalacsonyabb - derül ki az Eurostat statiszikáiból.

Azzal már több cikkben is foglalkoztunk, hogy Romániában nem csak a mobilszolgáltatók szolgáltatáscsomagjai (beleértve nem csak a beszélgetések díját, hanem a mobilnetét is), hanem például a vezetékes internetszolgáltatások ára is rendkívül alacsony. Az Eurostat statiszikái alapján készített alábbi ábrák azt is jól kiemelik, hogy a különbség nem is csak a nyugati tagállamokhoz képest, hanem még a régiós országokhoz viszonyítva is számottevő.

Romániában a kommunikációs szolgáltatások árszínvonala mindössze a 38%-át éri el az EU-s átlagnak, és ötször alacsonyabb, mint az ebből a szempontból első helyen álló Belgiumban. Hozzánk Lengyelország áll a legközelebb, ahol jellemzően az EU-s átlag 51%-át teszik ki a különböző kommunikációs szolgáltatások díjai.

A telekommunikációs szolgáltatásárak szempontjából Belgium, Görögország, Írország és Luxemburg van az élmezőnyben, így a legkedveztőlenebb helyezetben is.

A kommunikációs szolgáltatások árszínvonalában a vezetékes és vezetéknélküli telefonszolgáltatások ára, a mobil- és vezetékes internetszolgáltatások ára, a postai díjak, a kapcsolt távközlési szolgáltatások ára, és minden egyéb kommunikációs szolgáltatás díját figyelembe veszi az Eurostat. (hírszerk.)

internetmobiltelefon
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális