2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Az EU erősen kritizálta a kormány gazdasági helyreállítási tervét

 utolsó frissítés: 13:51 GMT +2, 2020. december 15.

A G4media forrásai szerint az Európai Bizottság erős kritikát fogalmazott meg a román kormány Helyreállítási és Rezíliencia Programjával (Programul Național de Redresare și Reziliență - PNRR) kapcsolatban. 

A PNRR kulcsfontosságú dokumentum abban, hogy Románia le tudja hívni az EU NextGeneration nevű programjának pénzügyi forrásait. Az EU 30 milliárd eurót különített el a járvány negatív gazdasági hatásainak kezelése, valamint az ország gazdasági fellendítésének segítsége céljából. A forrásokhoz Románia vissza nem térítendő támogatások és alacsony kamatozású hitelek révén juthat hozzá.

A G4Media információi szerint a Bizottság azzal bírálja a kormányt, hogy a program nem tartalmaz egyetlen komoly reformot sem olyan területeken, mint a digitalizáció, környezetvédelem, fenntartható gazdaság vagy az oktatás.

A járványkezelési alapok felhasználásának tervezetét a kormány még a parlamenti választási kampány során küldte el a Bizottságnak, ebben pedig kiemelt helyet kapott a kampány során többször emlegetett infrastrukturális fejlesztés: számos közút és autópálya építése, csatorna- és öntözőrendszerek kiépítése, metró Bukarestben és Kolozsváron. A kormány ezen kívül további 7 regionális gyógyszerraktárt, 100 új tűzoltósági alegység létrehozását és 3 új kórház építését célozta meg. Bár fontos kritériumnak számít, a tervek között nem szerepelnek olyan jelentős megvalósítási tervek, amelyek a digitalizáció, az oktatás, az éghajlatváltozás és úgy egyébként a makrogazdasági egyensúly megteremtését helyezné előtérbe.

Az országok járványkezelési alapjairól 2021 áprilisában dönt a Bizottság, addig folytatódnak a tárgyalások a tagállamokkal, így Romániának is addig lesz ideje kiigazítani . (g4media, hírszerk.)

koronavírusEurópai Bizottság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális