2021. január 18. hétfõPiroska
EUR = 4.8737 RON
USD = 4.0172 RON
HUF = 1.3544 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,266.69(0.55%)
Infláció = 2,24%
Alapkamat = 1,50%

Most ront be az ajtón a válság: milliók kerülhetnek utcára Amerikában

 utolsó frissítés: 11:47 GMT +2, 2020. december 11.

Az Egyesült Államokban januártól kifut a lakásbérlők moratóriuma, amely eddig meggátolta a lakástulajdonosokat abban, hogy a fizetési nehézségekkel küzdő bérlőiket utcára tegyék. Most mindenki az amerikai hatóságokra figyel, mert ha nem avatkoznak be, akkor valós az esélye annak, hogy 5 milliónál is több lakásbérlőnek el kell hagynia az otthonát Amerikában.

A Moody`s Analytics elemzése szerint, amelyet a Business Insider szemlézett, jelenleg 12 millió lakásbérlőnek van elmaradása, az átlagos tartozásuk pedig 5850 dollár. Ez az összeg nem csak a lakbértartozásokat, hanem a be nem fizetett rezsiköltségeket is tartalmazza.

Az amerikai népszámlálási hatóság felmérései szerint a 12 millió lakbértartozást felhalmozó lakásbérlő közül 5,8 millió esetében "aktívan" fennáll annak a veszélye, hogy kilakoltatják őket januártól.

A Stout befektetési bank elemzői még ennél is borúlátóbbak. Úgy számolnak, hogy 20 milliónál is több lakásbérlő esetén vannak elmaradások, és 8,4 millió háztartás nem fog tudni fizetni január 1-ig.

Az Aspen Intézet 30-40 millió olyan állampolgárról számol be, amelyek esetében fennáll a veszélye a kilakoltatásnak, így szinte biztos, hogy jelentős állami beavatkozásra lesz szükség.

A munkanélküliség is a pesszimista forgatókönyvek szerint alakul

Jelentősen ront a helyzeten, hogy a munkaerőpiacon is egyre tragikusabb a helyzet. Friss statisztikák szerint a vártnál sokkal nagyobb mértékben emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, mivel a koronavírus-járvány tombolása miatt újabb vállalkozások kényszerültek leállásra és így munkavállalóik elbocsátására.

Az MTI szerint a washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 853 ezer volt a december 5-ével zárult héten, ami 137 ezerrel haladja meg az egy héttel korábbi 716 ezret.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a november 28-ával végződött héten 230 ezerrel, 5 millió 757 ezerre nőtt. Elemzők jobb adatra, 5 millió 335 ezerre számítottak.

Összességében még mindig több mint 19 millió ember kap valamilyen típusú munkanélküli támogatást. Ha csak a kongresszus nem cselekszik nagyon gyorsan, nagyjából két hét múlva felük már nem kaphat semmilyen támogatást, mert akkor fut ki a szövetségi kormány munkanélkülieket támogató programja.

Az Egyesült Államokban így milliók várják lélegzetvisszafojtva, hogy miként reagál az amerikai törvényhozás a kialakult helyzetre. Jelenleg kidolgozás alatt áll egy 908 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag, amely a munkanélküliek megsegítését is célozza. A tervezet szerint 2021 januárja és áprilisa között a munkanélküliségi segélyt kérők heti 300 dollárt kapnának arra, hogy túljussanak a nehézségeken. A csomagnak lenne egy lakásbérlőket támogató komponense is, ami összesen 25 milliárd dollár értékű. Szakértők szerint ez az összeg kevés. Ráadásul az amerikai szenátusban is nagyok a töréspontok a gazdaságvédelmi csomag részleteit illetően. 

(business insider, zf, mti)

Címoldali fotó: Spencer Platt/Getty Images

válság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális