2021. január 26. keddVanda, Paula
EUR = 4.8744 RON
USD = 4.0105 RON
HUF = 1.3653 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,321.38(-0.14%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Sepsiszentgyörgy-Csíkszereda-Gyergyószentmiklós közötti gyorsforgalmi út megépítését szorgalmazza az RMDSZ

 utolsó frissítés: 10:27 GMT +2, 2020. november 25.

Sepsiszentgyörgy-Csíkszereda-Gyergyószenmiklós közötti gyorsforgalmi út megépítését szorgalmazza az RMDSZ - hangzott el azon az egyeztetésen, amelyen az RMDSZ háromszéki és Hargita megyei elöljárói, valamint Kelemen Hunor szövetségi elnök is részt vett. A találkozón egyéb nagy székelyföldi infrastrukturális beruházásokról is egyeztettek a szépmezői ipari parkban.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kiemelte, Székelyföld elérhető kell legyen, hogy a régió minden részéből lehessen csatlakozni autópályára. "Így lehetne beruházásokat ide vonzani, munkahelyeket teremteni, a gazdaság fejlődésének ez lenne az egyik legfontosabb alapja. Infrastruktúra nélkül ez szinte elképzelhetetlen, ezért mi támogatjuk azokat az autópálya-terveket, amelyek Székelyföldet körbeveszik. Egyrészt folytatni kell Marosvásárhelytől Segesváron át a Brassóig haladó, észak-erdélyi autópályát, másrészt meg kell építeni a Brassótól Moldva irányába vezető, illetve a Marosvásárhely–Iași közötti autópályákat" – hangsúlyozta a szövetségi elnök.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott, ezek a nagy infrastrukturális beruházások nem öncélúak, hanem a gazdaságot, a mobilitást kell, hogy szolgálják. "A mi környezetünkben a következő években három nagyon jelentős infrastrukturális beruházás valósulhat meg: ugye folyamatban van a vidombáki reptér építése, áthalad a megyén a Bákó-Brassó közti autópálya, amelynek most zajlik a nyomvonal kialakítása. A harmadik nagy beruházás is nagyon fontos számunkra, hiszen infrastrukturális szempontból Székelyföld gerincét jelenti a Sepsiszentgyörgy–Csíkszereda–Gyergyószentmiklós közötti útvonal, ahol gyorsforgalmi út építését szorgalmazzuk. Szeretnénk a parlamenti képviseletet megbízni ezekkel az ügyekkel és én bízom benne, hogy a következő négy évben nagyon nagy előrelépést fogunk tudni tenni ezen a területen is" – mondta el a megyeszékhely polgármestere.

Hargita megyében is kiemelt cél a székelyföldi gyorsforgalmi út kiépítése, hiszen a mobilitás mellett a régió gazdaságát is fejleszti, mutatott rá Tánczos Barna, Hargita megyei szenátor, hangsúlyozva, hogy a költséghatékonyság mellett a térségre gyakorolt hatását és a szakmai érveket is figyelembe kell venni, hogy a tervek megvalósíthatóak legyenek.

Miklós Zoltán, háromszéki képviselőjelölt, az ipari park vezetője szerint fontos, hogy ezeknek a nagy beruházásoknak a nyomvonalát úgy alakítsák, hogy a helyi vállalkozások fejlődését szolgálják. "A sepsiszentgyörgyi terelőút az ipari parkunktól körülbelül 300 méterre fog elmenni, fontos, hogy a Brassó-Bákó autópálya is a közelben haladjon el, hogy legyenek könnyen elérhető csatlakozási pontok. Sokkal könnyebb úgy befektetőket hozni Székelyföldre, hogy könnyen megközelíthető a térség" – nyomatékosította a képviselőjelölt.

Jelenleg zajlik a Brassó-Bákó autópálya nyomvonalának kialakítása, számolt be Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, kiemelve, hogy ennek megépítése Kovászna és Brassó megyének egyformán prioritás, viszont nem mindegy, hogy hol megy el az autópálya, ezért igyekeznek minél jobban érvényesíteni a háromszéki érdekeket.

Benedek Zakariás, háromszéki képviselőjelölt, aki jelenleg a Képviselőház infrastruktúra és szállításügyi bizottságának tagja, elmondta, hogy a mobilitás, környezetvédelem és a biztonságos közlekedés köré felépített regionális stratégiákra van szükség. "Nagyon szeretném, ha minél több helyen lennének ilyen egyeztetések, mert ennek alapján az RMDSZ ki tudna dolgozni egy erdélyi infrastrukturális stratégiát, ami alapján lehetne pályázati forrásokat, célzott támogatásokat is szerezni" – emelte ki a háromszéki jelölt. (rmdsz.ro)

infrastruktúraGyergyószentmiklósCsíkszeredaSepsiszentgyörgy
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális