2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Kapjanak 50 ezer eurót cégindításra kreatív iparági vállalkozók - javasolja az RMDSZ

 utolsó frissítés: 15:28 GMT +2, 2020. november 24.

A kreatív és kulturális iparágak ösztönzését segítő törvénykezdeményezést mutatott be kedden Hegedüs Csilla, az RDMSZ szóvivője, a Szövetség képviselőjelöltje. A javaslat lényege egy olyan támogatási program létrehozása, amely az Első kreatív cég nevet kapná, és amely révén 50 ezer eurós vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak fiatalok vállalkozásalapításhoz.

A sajtótájékoztatón Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere is részt vett, aki még a tervezet részletesebb ismertetése előtt azt emelte ki, hogy a város és a régió számára is rendkívül fontos tervezetről van szó, hiszen a vállalatok támogatását illetően az önkormányzatoknak viszonylag korlátozott lehetőségei vannak, úgy fogalmazott, a válság után országos szinten kell új lendületet adni ennek a területnek. 

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a bemutatott törvénytervezet jelentőségét az adja, hogy a kreatív iparágakra vonatkozó legfrisebb elérhető statisztikák szerint az EU-ban 12 millió főt, a munkaerő 7,5%-át alkalmazó területről van szó, amely 5-ször több alkalmazottnak ad munkát, mint a vegyipar, és 2,5-ször magasabb az itt dolgozók száma, mint a gépjárműiparban. 

Ami a hazai viszonyokat illeti, Oláh Emese kiemelte, az Északnyugat-Románia régióban egy különösen pezsgő területről beszélünk. A régióban bejegyzett kreatív iparági kereskedelmi társaságok 53%-a Kolozs megyében működik - emelte ki.

Induló tőkét adnának kreatív iparági kezdő vállalkozásoknak

Hegedüs Csilla a sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy Romániában ugyan már van egy kreatív vállalkozásokat is támogató program, a Startup Nation, de az nem működik jól. Mindezt az is jelzi szerinte, hogy a kormány a pályázó cégeknek jelenleg 1 millió lejjel tartozik. "Ezért azt javaslom, hogy létre kell hozni egy Első kreatív cég nevű programot, amely révén azok a fiatalok, akik kreatív céget szerenének indítani, 50 ezer eurós keretre pályázhatnának, ami az induló tőként jelentené a vállalkozások számára" - mondta Hegedüs.

Oláh Emese és Hegedüs Csilla

Építészet, reklámipar, kézművesség, dizájn, filmipar, szoftverfejlesztés, számítógépes játékok és médiaipar - többek között ezeken a területeken újonnan induló vállalkozások támogatását foglalja magába a kreatív iparágak ösztönzését célzó program. Hegedüs arról is beszélt, hogy tervezet megalkotásánál prioritásként kell kezelni azokat a fiatalokat is, akik hatékonysági szempontokat szem előtt tartva, inkább valamilyen szövetkezetbe tömörülnének, és nem akarnak feltétlen céget létrehozni.

Hegedüs Csilla elmondta, a tervezet fontos eleme lenne az is, hogy a program révén alapított cégek két évig adómentességben részesüljenek, kivéve akkor, ha az éves üzleti forgalmuk ebben az időszakban meghaladja a 100 ezer eurót (ez ugyanis azt jelentené, hogy igencsak "berobbant" az új vállalkozás).

A javaslatcsomag másik fontos pontja, hogy jövedelemadó-mentességet biztosítana azoknak a 26 évnél fiatalabb személyeknek, akik a kreatív iparágakban dolgoznak.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a törvénytervezet sorsa abban az esetben, ha a külföldi választókerület képviselőjelöltjeként Hegedüs Csilla nem jut be a parlamentbe, az RMDSZ szóvivője úgy válaszolt, hogy az RMDSZ frakciója ebben az esetben fel fogja vállalni a tervezetet, ez ugyanis "nem Hegedüs Csilla tervezete, hanem az RMDSZ tervezete".

Hozzátette, a következő napokban a kreatív iparágakban dolgozó erdélyi magyar nőkkel lesz megbeszélésük, akiknek a tervezetben szereplő általános rendelkezések mellett számos "pontszerű kérésük" is van, amelyeket az RMDSZ szintén szeretné felvállni.

RMDSZtámogatás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális