2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,480.18(0.81%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Melyik amerikai elnök megválasztására reagáltak legjobban a piacok az ezredforduló után?

 utolsó frissítés: 17:34 GMT +2, 2020. november 03.

Miközben a világ az amerikai elnökválasztásokat figyeli, és alig várja az első részeredményeket, a befektetők talán soha nem látott bizonytalansággal szembesülnek a legfontosabb tőzsdei indexek alakulását illetően. Vajon a piacok Trump vagy Biden győzelmére reagálnának pozitívan? Előbbi adócsökkentéseket és deregularizációt, utóbbi normalitást és stabilitást ígér.

A tőzsdei indexek alakulása azért árul el nagyon sokat arról, hogy milyen hatással lesz az amerikai - így közvetetten a globális - gazdaságra a választások eredménye, mert a vállalatok részvényeinek árfolyamai rendkívül hamar, tulajdonképpen szinte azonnal megmutatják nagyon sok (általában jól felkészült) piaci szereplő várakozását a gazdaság jövőbeli alakulását illetően. Kedvezőtlen hírek esetén jellemzően eladási hullám tör ki, így csökken a részvények árfolyama, míg a pozitív történések éppen ellenkező hatást váltanak ki.

A Statista összeszedte, hogy George W. Bush 2000-es megválasztása óta hogyan reagált a New York-i tőzsde az új elnök személyére. Az adatokkal kapcsolatban annyit érdemes megjegyezni, hogy egyetlen kivételt leszámítva egyszer sem alakultak ki extrém mozgások az S&P 500-as indexben a vizsgált időszakban, még Trump megválasztását is jól fogadták a piacok. Csupán Barack Obama első megválasztása lóg ki a sorból, esetében viszont mérvadó, hogy az USA első színes bőrű elnökének volt szerencséje egy globális pénzügyi összeomlás közepén választást nyerni.

Infographic: How the Stock Market Reacted to Past Election Results | Statista

(statista, hírszerk.)

tőzsdeDonald Trump
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac