2021. január 27. szerdaAngelika
EUR = 4.8745 RON
USD = 4.0189 RON
HUF = 1.3547 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,358.03(0.16%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Újabb fordulat a fekete-tengeri földgáz ügyében: kilépnek a lengyelek is

 utolsó frissítés: 16:40 GMT +2, 2020. október 30.

A lengyel PGNiG kőolajipari vállalat valóban nem akar részt venni abban a konzorciumban, amely megvenné az ExxonMobil részesedését a Neptun Deep projektben. A piaci információkat Virgil Popescu gazdasági és energiaügyi miniszer erősítette meg, aki szerint a kormány terveiben az szerepel, hogy a Romgaz veszi meg az amerikai vállalat részesedését, és a Petrommal közösen látnak neki a fekete-tengeri gáz kitermelésének - írja az Economica.net.

"Biztosítok mindenkit, hogy nekilátunk a fekete-tengeri gáz kitermelésének, annak ellenére is, hogy a Petrom, a Romgaz és a lengyel vállalat által alkotott konzorciumból a lengyel fél visszalépett. Jelenleg azt a lehetőséget vizsgáljuk, amely révén a Romgaz venné át az ExxonMobil teljes részesedését, így 50%-kal lépne be a projektbe, 50% pedig a Petromnál van, és együtt hoznák felszínre a földgázt a Fekete-tenger kontinentális talapzatából" - mondta Virgil Popescu, az EM360-nak adott interjúban.

Popescu azt is elmondta az interjúban, hogy nagyon optimista a Neptun Deep projektet illetően, arra számít, hogy a választások után felálló parlament úgy fogja módosítani a kitermelést szabályozó, úgynevezett offshore törvényt, hogy az eddigiekhez viszonyítva kedvező lehetőséget biztosítson a kitermelésben résztvevő vállalatok számára is.

A gazdasági miniszter szerint jelenleg is zajlik annak a felértékelése, hogy az ExxonMobil mennyiért vásárolható ki a projektből. Eddig 1,5 milliárd dollárt költöttek a vállalatok feltárással kapcsolatos munkálatokra, becslések szerint a földgáz felszínre hozása legalább újabb 3 milliárd eurónyi befektetésébe kerülhet a vállalatoknak.

A Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatában 42-84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség rejlik. A kitermelés előkészítését azonban jelentős mértékben megakasztotta, hogy 2018 októberében a parlament a kitermelést szabályozó törvényt olyan feltételek előírásával fogadta el, amelyeket nem tartanak elég vonzónak a befektetők. (economica, hírszerk.)

Fekete-tengerföldgáz
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális