2021. november 28. vasárnapStefánia
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Nyílt levelet írtak közgazdászok: életbevágóan fontos, hogy elkerüljük a nyugdíjak 40%-os emelését

 utolsó frissítés: 13:13 GMT +2, 2020. október 22.

Életbevágóan fontos, hogy elkerüljük a nyugdíjpont 40 százalékos emelését, mert ezt a terhet nem bírja el a gazdaság - áll abban a nyílt levélben, amelyet Aurel Iancu akadémikus, Daniel Dăianu, a Pénzügyi Tanács elnöke, valamint a Román Nemzeti Bank vezető közgazdásza, Valentin Lazea, illetve Kallai Ella és Laurian Lungu írt alá.

"A pandémia elleni küzdelemnek még nincs vége, és soha nem látott gazdasági válságot kell kezelnünk, amely egyes ágazatokat súlyosan érint, és munkahelyeket tesz tönkre. A nagy kihívás az, hogy miként lehet a következő években helyreállni, gazdasági növekedést elérni a pénzügyi/költségvetési konszolidáció mellett. Románia a koronavírus elleni küzdelmet a GDP 4%-át meghaladó költségvetési és folyó fizetési mérleghiánnyal kezdte, amelyek a legmagasabbak az EU-ban, és korlátozták a kormány mozgásterét. Míg az uniós országokban a világjárvány okozza a növekvő költségvetési hiányt, hazánkban az idén várható hiánynak majdnem a fele ennek a strukturális összetevője, amely nem veszi figyelembe a gazdaság ciklikus állapotát. Minél nagyobbak az állandó kiadások (bérek, nyugdíjak, kamatköltségek), annál korlátozottabbak a lehetőségek a gazdaság támogatására, a negatív társadalmi hatások korlátozására" - írja a dokumentumban.

A közgazdászok rámutatnak, hogy Romániában 2020-ban a GDP-arányos költségvetési hiány körülbelül 9% lesz akkor is, ha a nyugdíjpont csak 14%-kal emelkedik.

"Azokban az országokban, amelyekhez gyakran hasonlítjuk magunkat (Magyarország, Lengyelország, Csehország), várhatóan azonos méretű költségvetési hiány lesz. De alapvető különbség van aközött, hogy a GDP 8-9%-ának megfelelő költségvetési hiány a megnövekedett állandó kiadások miatt alakul ki, mint például Románia esetében, és szomszédaink helyzete között. A robusztusabb állami költségvetések általános problémává válnak az EU-ban az előttünk álló hatalmas kihívások tekintetében, ideértve az új technológiák alkalmazásának következményeit (amelyek tömegesen szabadítják fel a munkaerőt) és az energetikai átállást. Az Európai Bizottság elnökének az Unió állapotáról szóló beszámolója e tekintetben beszédes. Az Európai Központi Bank (EKB) és más központi bankok elemzései szisztematikusan hivatkoznak ugyanazokra a kihívásokra. Életbevágóan fontos, hogy elkerüljük a nyugdíjpont 40 százalékos emelését, mert ezt a terhet nem bírja el a gazdaság, a gazdasági fellendülés erőltetetté, rendezetlenné, fájdalmassá válna, azonnali adóemelésekkel és kiadáscsökkentésekkel. 2021-ben megszakadna a gazdasági fellendülés, és újra recesszió következne. Középtávon azonban szükség van a nyugdíjak emelésére, különös tekintettel a kicsi nyugdíjakra, ezzel egy időben meg kell szüntetni a nyugdíjrendszer torzulásait" - írja a levélben.

Az aláírók saját nevükben nyilatkoztak, véleményük nem feltétlenül képviseli intézményeik álláspontját. (agerpres)

nyugdíj
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális