2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
EUR = 4.8741 RON
USD = 4.0207 RON
HUF = 1.3648 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,214.06(-0.28%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Megvan, hogy mikortól regisztrálhatnak a vállalkozók az akár 150 ezer eurós támogatásért

 utolsó frissítés: 18:41 GMT +2, 2020. október 19.

A Gazdasági Minisztérium bejelentette, hogy október 22-én délelőtt 10 órától indul a kis- és közepes vállalkozások (KKV) megsegítését célzó kormányzati program második intézkedécsomagja, amely révén a jogosult vállalkozások 2000 és 150 000 euró közötti vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a forgótőkéjük finanszírozására.

A vállalkozások képviselői az itt elérhető linken regisztrálhatnak. A regisztrációt az előzetes tervek szerint 2020. október 28-án 20 órakor zárják, azonban ennél a támogatáscsomagnál is elképzelhető a határidő meghosszabbítása, amennyiben a program keretköltségvetése nem merül ki a megadott időpontig.

A program alkalmazási módszertanát itt tekinthetitek meg, ezen a linken pedig a jelentkezésnél szükséges tudnivalókról böngészhettek segédanyagot.

A most bejelentett forgóeszköz-finanszírozásra vonatkozó támogatásból 10 ezer vállalkozás részesülhet. A program költségvetése 350 millió euró (EU-s és állami forrásokból tevődik össze), és a pénzt a jelentkezés sorrendje szerint osztják szét. A támogatás összege a vállalat üzleti forgalmának függvényében változik.

A vissza nem térítendő támogatást azon vállalkozások igénylhetik, amelyekre negatív hatással volt a koronavírus-járvány, és ki is váltották az ezt igazoló sürgősségi bizonylatot. A támogatásra éttermek, hotelek, kávézók, az élelmiszeriparban tevékenykedő vállalatok, szállítók, turisztikai ügynökségek, kiadók, könyvesboltok, a kreatív iparágban működő vállalatok és rendezvényszervezők jogosultak. A támogatható tevékenységi területekről az intézkedést szabályozó sürgősségi kormányrendelet (2020/130) 2. mellékletében olvashatjátok a teljes listát.

Az intézkedéscsomag annak az állami programnak a része, amely három különböző projekt révén nyújt vissza nem térítendő EU-s forrásokat:

  • Első intézkedés: Egyszeri, 2 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást kapnak az alkalmazottakkal nem rendelkező KKV-k, valamint a PFA-k, civil szervezetek és magánorvosi rendelők.
  • Második intézkedés: a most bejelentett 2000 és 150 ezer euró közötti forgóeszköz támogatás KKV-knak.
  • Harmadik intézkedés: 50 ezer és 200 ezer euró közötti támogatás beruházások megvalósítására KKV-knak.

A 2 ezer eurós mikrotámogatások igényléséhez egy hete indították el a regisztrációt, a tervek szerint október 21-én 20 óráig lehet jelentkezni. A beruházások támogatására vonatkozó intézkedéscsomag várhatóan hónap végén rajtol, de még konkrét dátumot nem tűztek ki. (startupcafe, hírszerk.)

válságkoronavírustámogatás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális