2021. november 28. vasárnapStefánia
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Drágul az élelmiszer, viszont van egy kivétel: a krumpli

 utolsó frissítés: 16:20 GMT +2, 2020. október 19.

Az élelmiszerek ára szeptemberben 5%-kal emelkedett 2019 azonos hónapjához képest - mutatják az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai. A tavalyi év decemberéhez viszonyítva a bab (+17%), a citrusfélék (+15%), illetve a gyümölcsök és gyümölcskonzervek (+10%) esetében regisztrálták a legnagyobb áremelkedést szeptemberben. Érdekesség itt, hogy az "alapélelmiszernek" számító burgonya csaknem 30%-kal lett olcsóbb a legfrisebb adatok szerint. Enyhén olcsóbb a tojás is, de a zöldségek és zöldségkonzervek is.

Adrian Negrescu, a Frames tanácsadócég elemzője szerint az élelmiszerek drágulása a fogyasztás általános visszaesése mellett következett be, és a vásárlóerő csökkenéséhez vezetett, ami különösen érzékenyen érinti azokat, akiknek a csökkent a jövedelme vagy elveszítették a munkájukat. A kereskedők a kisebb forgalom és a logisztikai költségek miatt rá voltak kényszerülve az élelmiszerek árának növekedésére. 

Negrescu szerint az import és export körüli egyensúlytalanság (körülbelül 11,5 milliárd euró külkereskedelmi hiány) nem annyira befolyásoló tényező az élelmiszerek árát illetően, mivel a méretét tekintve ez csak a harmadik legnagyobb kategóriának számít. Románia legnagyobb értékben gyógyszert és elektroinikai cikkeket importál, ezután következik az élelmiszer, főleg a sertéshús, kávé, csokoládé, sajttermékek és citrusfélék.

Természetesen vannak olyan hazai termelők is, akiket kiszolgáltatottá tesznek a nemzetközi piacon tapasztalható árfolyam-ingadozások, Románia esetében jelenleg ez a probléma főként a búzatermesztőket érinti, mivel nincs elég tartalékuk. A lej enyhe leértékelődése ezen a területen már érezhető a fogyasztói árak tekintetében.

Ami az inflációt illeti: az élelmiszerek árának meghatározásában általában ezt a mutatót használjálják fel. Az infláció szeptemberben 2,5%-ra mérséklődött, ennek tekintetében a tanácsadócég szakértője kifejtette, az infláció nem mindig tükrözi hűen az élelmiszerek árának alakulását, hanem sokkal inkább referenciaértéke van, mivel több száz, általunk gyakran használt termék és szolgáltatás árának alakulása határozza meg.(romania.europalibera.org, hírszerk.)

kereskedeleminflációélelmiszer
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális