2021. szeptember 17. péntekZsófia
EUR = 4.9482 RON
USD = 4.2041 RON
HUF = 1.4167 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,265.25(-0.19%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Az alkotmánybírósághoz fordul a kormány a 40%-os nyugdíjemelés miatt

 utolsó frissítés: 17:08 GMT +2, 2020. október 13.

Alkotmányossági óvást emelt a kormány a parlament által módosított költségvetés-kiigazítás ellen, a törvényhozás ugyanis az általuk most szeptembertől bevezetett 14 százalékos helyett 40 százalékos nyugdíjemelést írt elő a jogszabályban, amire Ludovic Orban miniszterelnök szerint nincs fedezet.

Az idei második költségvetés-kiigazítást augusztus 14-én fogadta el a PNL kormány. Az azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendeleteket utólag a parlament megerősítheti, módosíthatja vagy el is vetheti, és ezt használta fel szeptemberben a PSD többségű parlamenti plénum, hogy felülbírálja a kormányzati intézkedéseket.

A költségvetés számára mintegy 11 milliárd lejes többletkiadást előirányzó módosított költségvetés-kiigazítást az RMDSZ is támogatta.

Ludovic Orban kormányfő szerint a PSD "felelőtlen populizmusa" csődbe juttatja az országot, olyan kiadásokra kötelezi a kormányt, amelyek az idei költségvetési hiányt a GDP 1,7 százalékával, a jövő évit 4,8 százalékkal megnövelnék. A kormány a kedden beterjesztett alkotmányossági óvásában arra hivatkozott, hogy sérti a jogbiztonság alkotmányos elvét, ha a parlament olyan kiadásokról dönt, amelyek mellé nem rendel költségvetési fedezetet.

Az államfőnek húsznapos határidőt szab meg az alkotmány a parlament által megszavazott törvények kihirdetésére. Ha ez idő alatt senki sem emelt alkotmányossági óvást a tervezet ellen, és az elnök sem döntött úgy, hogy visszaküldi megfontolásra a parlamentnek a jogszabályt, akkor ki kell hirdetnie. 

A témával egyébként bővebben is foglalkoztunk, a Pénzcsinálók megkeresésére szakértő elemezte a nyugdíjemeléssel kapcsolatos forgatókönyveket(mti, hírszerk.)

nyugdíjalkotmányRMDSZ
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális