2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
EUR = 4.8744 RON
USD = 4.1145 RON
HUF = 1.3394 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,4%
BET = 8,795.07(0.44%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

Hétfőtől igényelhetik a jogosult cégek és civil szervezetek a 2 ezer eurós mikrotámogatásokat

 utolsó frissítés: 15:00 GMT +2, 2020. október 12.

Hétfőn 10 órától igényelhetik a cégek, engedélyezett magánszemélyek és civil szervezetek az európai uniós alapokból nyújtott, vissza nem térítendő 2 ezer eurós mikrotámogatást. Ehhez a granturi.imm.gov.ro oldalon kell a jogosultaknak regisztrálniuk.

A jelentkezési határidő október 16-a 20 óra, amelyet meghosszabbíthatnak a rendelkezésre álló támogatási keret kimerüléséig.

A program révén engedélyezett magánszemélyek (PFA), mikrovállalkozások, valamint olyan kis- és közepes vállalkozások kaphatnak 2 ezer eurós támogatást, amelyeknek nem voltak alkalmazottaik 2019-ben, és gazdasági szempontból negatívan érintette őket a koronavírus-járvány. 

A 2 ezer eurós mikrotámogatásokat azon gazdasági tevékenységet folytató civil szervezetek is igényelhetik, amelyek a programról szóló sürgősségi kormányrendelet (2020/130) első mellékletében felsorolt tevékenységi területek valamelyikén működnek.

A szükséges dokumentumokról, valamint a regisztrációról itt lehet hasznos útmutatót böngészni.

A program részeként 100 millió eurót fognak szétosztani a jogosult vállalkozások között, a jelentkezés sorrendje szerint. Mikrotámogatást tehát pontosan 50 ezer jogosult kaphat.

A kedvezményezetteknek már szeptember közepe óta volt lehetősége előzetesen regisztálni, a sajtóban megjelenő információk szerint a jelentkezők száma több tízezresre tehető. Fontos viszont, hogy a támogatás igénylésének nem feltétele az előzetes regisztráció.

Liviu Rogojinaru gazdasági minisztériumi államtitkár csütörtökön arról beszélt, hogy a másik két ehhez hasonló támogatási program a tervek szerint október második felében rajtol. Még két támogatási program lesz ugyanis:

  • Az egyik program (2. intézkedés) 5 ezer és 150 ezer euró közötti forgóeszköz-támogatást nyújt majd a járvány által érintett kis- és közepes vállalkozásoknak. A támogatás összegét a 2019-es üzleti forgalom alapján határozzák meg.
  • A másik program (3. intézkedés) 50 ezer és 200 ezer euró közötti, beruházási tervekkel rendelkező KKV-knak nyújtana beruházási támogatást.

(hírszerk., agerpres)

támogatáskoronavírusválság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális