2021. szeptember 17. péntekZsófia
EUR = 4.9482 RON
USD = 4.2041 RON
HUF = 1.4167 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,265.25(-0.19%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Az aukciós elmélet továbbfejlesztéséért járt az idei közgazdasági Nobel-emlékdíj

 utolsó frissítés: 15:07 GMT +2, 2020. október 12.

Két amerikai közgazdász, Paul R. Milgrom és Robert B. Wilson kapja az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat – jelentette be hétfőn a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

A díjazottak az elismerést az aukciós (árverés) elmélet továbbfejlesztéséért, valamint új aukciós formátumok kifejlesztéséért kapták. Az indoklás szerint a két közgazdász egy olyan területen alkotott maradandót, amely az eladók, vevők és az adófizetők javát szolgálja szerte a világon.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerint a két tudós nem csak tisztázta az aukciók működését, hanem jobban megértette az ajánlattevők viselkedését, az elméleti felfedezéseiket pedig hasznosították is teljesen új aukciós formátumok feltelálásával az áruk és szolgáltatások értékesítésére. Az általuk kifejlesztett aukciós formákat felhasználják rádiófrekvenciák, halászati kvóták és repülőtéri részidők (slot) értékesítésében.

Paul Milgrom az árveréseken alkalmazott licitálási stratégiákat vizsgálta. Kissé leegyszerűsítve arra jutott, hogy a pályázók minél többet tudnak arról, hogy a vetélytársaik becslései szerint mennyit is ér az aukció tárgya, az eladónak rendszerint annál nagyobb bevétele keletkezik.

Robert Wilson esetében azt a felfedezést emelték ki a bejelentésen, hogy amennyiben egy pályázó aukción próbálja megszerezni például egy bánya kitermelési jogait, akkor megpróbálja megbecsülni azt, hogy a vetélytársak milyen értéket tulajdonítanak az aukció tárgyának, és szinte minden esetben ennél alacsonyabb ajánlatot fogalmaznak meg. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális