2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Van pozitív hozadéka a koronavírusnak: sokat költöttek az európai államok a kerékpáros közlekedésre

 utolsó frissítés: 14:36 GMT +2, 2020. október 06.

A koronavírus-járvány Európa-szerte rengeteg munkavállalót kényszerített otthoni munkára. Ezek az emberek idővel ellepték a tömegközlekedési eszközöket, és jóval többen kezdtek biciklivel közlekedni – írja a Statista.

A kormányok – bár többségében ideiglenesen–, egy sor olyan beruházást alkalmaztak, hogy segítsék a biciklis közlekedést: kerékpárutakat építettek, közlekedést szabályozó intézkedéseket vezettek be, több utcából kitiltották az autókat.

Infographic: Has Europe's Coronavirus Cycling Boom Peaked? | StatistaTetőzött a koronavírus miatti kerékpáros fellendülés Európában? A zöld mutató a bejelentett kerékpárutakat, a kék a megépítetteket jelöli a járvány alatt. Forrás: Statista.

Az Európai Kerékpárosok Szövetségének adatai azt mutatják, hogy április végén Európa-szerte nőni kezdett a megépített kerékpárutak hossza, május közepére a kontinensen 500 kilométernyi új bicikliút megépítését jelentették a hatóságok, július közepére ez a szám elérte az 1000 kilométert, ami azóta stagnál.

A felmérések szerint az európai országok legalább 1 milliárd eurót költöttek ilyen szerű infrastrukturális beruházásokra a világjárvány alatt, azonban ezek nagy része csak ideiglenes formában marad.

Bár Romániában nem építettek ennyire látványosan bicikliutakat, a bicikli itt is hiánycikké vált, erről bővebb cikkben is foglalkoztunk. (statista, hírszerk.)

koronavírusbicikli
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális