2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
EUR = 4.8744 RON
USD = 4.1145 RON
HUF = 1.3394 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,4%
BET = 8,795.07(0.44%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

Kormányhatározat: fiatal gazdák vehetnek igénybe állami földterületeket

 utolsó frissítés: 12:44 GMT +2, 2020. szeptember 25.

A kormány határozatot fogadott el csütörtök késő esti ülésén, amelynek értelmében fiatal gazdák koncesszióba vehetnek állami területeket - közölte pénteken Ionel Dancă.

A miniszterelnöki kabinet vezetője szerint a program lehetőséget teremt arra, hogy fiatal gazdák koncesszióba kapjanak legfentebb 50 hektár nagyságú állami tulajdonban lévő földterületet.

Az intézkedés az erdélyi gazdákat korlátozottan érintheti

Amikor a lehetőségről a mezőgazdasági miniszter először beszélt még év elején, Tánczos Barna szenátort kérdeztük arról, hogy a program mennyiben lesz alkalmazható Erdélyben, illetve Székelyföldön. Az RMDSZ szakpolitikusa elmondta, a legtöbb erdélyi településen nincs állami tulajdonban levő földterület. 

"Hiába akarnak a székelyföldi fiatal gazdáknak mondjuk a Brăilai Nagyszigeten földterületet adni, arra valószínűleg nem fognak igényt tartani. Olyan megyék is vannak, amelyekben egyetlen hektár ilyen terület sincs, s bár vannak olyan települések, ahol van kompakt néhány száz hektár, de az sem osztható bárkinek bárhová. Első hallásra egy szépen hangzó ígéret, de ennek a gyakorlati kivitelezését nem lehet megoldani" - mondta még januárban Tánczos Barna. (hírszerk, agerpres) 

mezőgazdaság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális