2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Tánczos Barna elmagyarázta, hogy miért szavazta meg az RMDSZ a 40%-os nyugdíjemelést válsághelyzetben

 utolsó frissítés: 16:19 GMT +2, 2020. szeptember 22.

A nyugdíjak negyven százalékos emelése mellett szavazott az RMDSZ ma a parlament plénumában - jelentette be Tánczos Barna. Az RMDSZ-es szenátor elmondta: következetességre és előreláthatóságra van szükség az állami költségvetésben.

Mint arról beszámoltunk, a parlament kedden elfogadta azt a módosító tervezetet, miszerint a nyugdíjak a kormány által jóváhagyott 14% helyett 40%-kel emelkedjenek.

"Az RMDSZ álláspontja világos: a nyugdíjpont értékét növelni kell. Ezt támogatta a Szövetség az erre vonatkozó törvény elfogadásakor, ezt támogattuk következetesen az elmúlt egy évben és ma is ezt képviseltük a parlament plénumában. Támogatjuk a nyugdíjak negyven százalékos emelését" – idézi az RMDSZ közleménye Tánczos parlamenti felszólalását  

Tánczos Barna szerint az RMDSZ tudatában van annak, hogy az ország most válsághelyzetben van, de a kormánynak meg kell találnia a megfelelő erőforrásokat arra, hogy a törvény által előírt jogot, a megemelt nyugdíjakat kifizesse. "A kormány bejelentései szerint Romániának 80 milliárd euró áll a rendelkezésére, részben uniós, vissza nem térítendő erőforrásokból arra, hogy a válsághelyzetet kezelje. A kormány ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy ezt az összeget fejlesztésekre, befektetésekre készül költeni. Ebből az következik, hogy a nyugdíjak megemelésére is lehet fedezetet találni."

Az RMDSZ-es szenátor ugyanakkor hangsúlyozta: a Szövetség parlamenti képviselőinek kezdeményezésére a költségvetés-kiegészítés tervezetéből törölték az államadóssági ráta 40 százalék alá szorítására vonatkozó előírást. "Az államadóssági ráta korlátozása azt jelentené, hogy a következő három hónapban sem tudna működőképes lenni az ország. A vírus okozta válsághelyzetre való tekintettel Európában mindenhol emelik az eladósodási rátát, Romániának sem szabad ezt a határt csökkenteni" – mondta. (közlemény, hírszerk.)

Tánczos BarnaRMDSZnyugdíj
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális