2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
EUR = 4.8744 RON
USD = 4.1145 RON
HUF = 1.3394 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,4%
BET = 8,795.07(0.44%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

Orban: minden törvényes módon igyekszünk megakadályozni a 40%-os nyugdíjemelést

 utolsó frissítés: 18:11 GMT +2, 2020. szeptember 22.

Ludovic Orban miniszterelnök úgy nyilatkozott kedden Kolozsváron: kabinetje minden "alkotmányos és törvényes" módon igyekezni fog megakadályozni, hogy hatályba lépjen a 40 százalékos nyugdíjemelést előíró törvény.

"Mit akar voltaképpen a PSD? Hogy képtelenség legyen kifizetni a nyugdíjakat, hogy ne maradjon pénz a fizetésekre, a beruházásokra, ne tudjunk pénzt utalni a helyi közigazgatásoknak, a szociális költségek fedezésére" - jelentette ki a kormányfő, aki szerint a "mérgező" parlamenti többség hétről-hétre újabb "aberráns" törvényeket fogad el, amelyek tönkre fogják tenni Romániát.

"Az általam vezetett kormány meg fogja támadni az alkotmánybíróságon ezt a törvényt, és semmiképpen sem fogadjuk el ezeket az alaptalan növeléseket" - mondta, hozzátéve, hogy minden alkotmányos és törvényes módon megpróbálják megakadályozni a kedden elfogadott jogszabály hatályba lépését.

Ludovic Orban emlékeztetett, hogy kormánya a gazdasági válság dacára is megemelte a nyugdíjpont értékét 14%-kal, és erre Németországon kívül egyetlen más európai ország sem vállalkozott a krízis miatt.

Hasonlóan bíráló hangnemben beszélt a gyerekpénz megduplázásáról is, kiemelve, hogy az augusztusban véghezvitt 20%-os emelés a maximum, amit a kormány a jelenlegi helyzetben jóváhagyhat.

Orban arra figyelmeztetett kolozsvári látogatása során, hogy "a PSD gazdasági bűnözői" által megszavazott költségtöbblet fizetésképtelenné teszi Romániát, és ezt már európai hivatalosságok is szóvá tették.

Orban azt üzente "a szülőknek és nagyszülőknek": higgyék el, hogy az államháztartás nem bír el 14 százaléknál nagyobb nyugdíjemelést. "Bárki ígér többet, valójában mérgezett almát nyújt az embereknek. Azt képzelik, hogy ha lett volna anyagi forrásunk hozzá, nem emeltük volna meg a nyugdíjakat? Egészen biztosan megemeltük volna. A PSD populizmusa és demagógiája válságba fogja sodorni Romániát, és a kilábalás még ennél is nehezebb lesz" - mondta a miniszterelnök.

A parlament kedden fogadta el a költségvetés-kiigazításról szóló tervezetet, azzal a PSD-s módosító javaslattal együtt, amelynek értelmében 40 százalékkal nő a nyugdíjpont értéke. A tervezetet 242 támogató, 147 ellenszavazattal, 11 tartózkodás mellett fogadta el a plénum.

A törvényhozók döntése szerint hatályon kívül helyezik a nyugdíjak 14 százalékos emelését előíró cikkelyt. Így érvényben marad a nyugdíjtörvény, amely szerint 40 százalékkal nő a nyugdíjpont értéke.

Egy másik, szintén a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kezdeményezett módosítás szerint 1 milliárd lejjel növelik az önkormányzatoknak szánt összeget, a megyeszékhelyek pedig további 500 millió lejt kapnak, amelyet egyenlő módon, politikai színezettől függetlenül osztanak szét közöttük.

Egy másik módosítás értelmében 5,635 millió lejjel egészítik ki a képviselőház költségvetését. Az összeget a decemberi parlamenti választások nyomán tisztségbe kerülő törvényhozók parlamenti irodáinak felszerelésére szánják.

Jóváhagyta a plénum azt a módosítást is, miszerint a pedagógusok a hatályos törvényben előírtaknak megfelelően, azaz még ebben az évben megkapják a béremelést. Emellett 400 millió lejt hagytak jóvá a gazdasági minisztérium számára a Start-Up Nation program finanszírozására, illetve azt is megszavazták, hogy utaljanak ki 20 millió lejt a bukaresti Nemzet Megváltása székesegyház munkálatainak folytatására

Az RMDSZ javaslatára ugyanakkor elvetették azt a - szakbizottságokban megszavazott - módosító javaslatot, amely szerint "az EU által elfogadott módszertan értelmében az államadósság év végén nem haladhatja meg a bruttó hazai termék 40 százalékát".

A PNL bejelentette: alkotmányossági kifogást emelnek a jogszabály ellen. (agerpres)

nyugdíj
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális