2021. december 5. vasárnapVilma
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Magasabb besorolást kapott a Bukaresti Értéktőzsde. Mit jelenthet ez?

 utolsó frissítés: 15:46 GMT +2, 2020. szeptember 21.

A londoni székhelyű FTSE Russel az úgynevezett határpiaci kategóriából fejlődő piaccá minősítette hétfőtől a Bukaresti Értéktőzsdét (BVB). A döntés már tavaly szeptemberben megszületett, a magasabb besorolás érvénybe lépéséhez azonban egészen eddig, majdnem egy évet kellett várni.

A magasabb besorolást sokan úgy értékelik, mint a legfontosabb gazdasági eredmény, amelyet az ország EU-csatlakozása óta Románia elért. A fejlődő piaci besorolás legfontosabb hozadéka az lehet, hogy befektetési alapok jóval szélesebb köre előtt is megnyílik a lehetőség arra, hogy a román tőzsdén is megjelenjenek. A befektetési alapoknál ugyanis jellemző, hogy csak a biztonságosabbnak tekintett, fejlődő besorolást elérő tőzsdék kerülnek a látószögükbe, az úgynevezett határpiacokra pedig inkább csak az erre szakosodott, nagyobb kockázatokat vállaló, és nagyobb hozamokra is áhítozó befektetési alapok fordítanak figyelmet.

Azt nehéz megjósolni, hogy pontosan milyen következményei lehetnek a besorolás változásának, logikusan az következhet, hogy növekszik majd a Bukaresti Értéktőzsde láthatósága, a befektetett tőke mennyisége, javulhat a vállalatok finanszírozása, illetve a nagyvállalatok számára kecsegtetőbbé válhat a tőzsdei bevezetés gondolata is. Lucian Anghel, a BVB igazgatótanácsának korábbi elnöke azon várakozásának is hangot adott, hogy a besorolás változásának köszönhetően a részvények ára is emelkedhet.

A besorolás megváltozásának alkalmából egyébként a Bukaresti Értéktőzsdén (BVB) is hivatalos eseményt tartottak hétfőn, ahol az Agerpres beszámolója szerint a kormányfő és a pénzügyminiszter személyesen jelen volt, az államfő üzenetét pedig Cosmin Marinescu elnöki tanácsos tolmácsolta.

Klaus Johannis "történelmi pillanatnak" nevezte az eseményt, hangsúlyozva: ez az ország "gazdasági fejlődési potenciáljának megerősítését" jelenti.

"Az a tény, hogy Románia ma a fejlődő piac státuszba került, a Bukaresti Értéktőzsde pozitív fejlődését mutatja, ami álláspontom szerint még mindig szerény előrelépés, ezért a kormánynak az a szándéka, hogy továbbra is támogassa a tőkepiac fejlődését" - hangoztatta beszédében Ludovic Orban miniszterelnök.

Florin Cîţu pénzügyminiszter szerint a fejlődő piaci státusz annyit jelent, hogy Románia "egy kattintásnyi távolságra kerül" több milliárd eurótól, ezért az esemény szerinte "az ország európai uniós csatlakozásával egyenértékű".

Radu Hanga, a BVB elnöke úgy értékelte, hogy ezzel nemcsak a hazai tőkepiac, hanem az egész romániai vállalkozói közösség "tesz egy lépést előre".

A Bukaresti Értéktőzsdén 370 vállalatot jegyeznek, csak a részvényekkel folytatott tranzakciók összértéke megközelítette tavaly a 9 milliárd lejt. (hírszerk., agerpres)

BukarestBVBtőzsde
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac