2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
EUR = 4.8744 RON
USD = 4.1145 RON
HUF = 1.3394 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,4%
BET = 8,795.07(0.44%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

Deutsche Bank: idén elköszönhetünk a globalizáció korszakától, és új szuperciklus veheti kezdetét

 utolsó frissítés: 16:22 GMT +2, 2020. szeptember 10.

A globalizáció korszaka 40 év után idén véget érhet, és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos válság lecsengése után a világ új ciklusba, a "rendtelenség" időszakába fog lépni - írják szerdán megjelent elemzésükben a Deutsche Bank szakértői. A tanulmány szerint a hamarosan kezdetét vevő új szuperciklust, bár kétségtelenül hatással van rá, korántsem a koronavírus-járvány váltja majd ki. A mostani egészségügyi és gazdasági válság inkább csak felgyorsítja a folyamatokat.

Az itt elérhető elemzés szerint az emberiség hamarosan a modernkori történelmének hatodik nagy szuperciklusába lép. Így lezárul a komoly gazdasági felemelkezést hozó, közel négy évtizedig tartó globalizáció korszaka, és egy olyan új időszak veszi kezdetét, amelynek nem csak a gazdaságra vagy az értékpapírpiacokra, hanem a politikára és az általános életmódunkra is jelentős hatása lesz. A Deutsche Bank szakértői arra számítanak, hogy ez az új korszak legkevesebb 10 évig fog tartani, és a következő 8 nagy téma fogja meghatározni:

  1. A hidegháborúhoz hasonló szembenállás az Egyesült Államok és Kína között.
  2. Ez lesz az EU sorsdöntő évtizede, amelyben csak két lehetőség van: "megcsináljuk vagy elbukunk".
  3. Az államadósságok soha nem látott magasságba érnek, a helikopterpénz elfogadottá, a modern monetáris elmélet uralkodóvá válik.
  4. Infláció vagy defláció?
  5. A globális egyenlőtlenség tovább súlyosbodik, viszont ez a tendencia meg fog fordulni.
  6. A generációk közötti szakadék egyre mélyebb lesz.
  7. Az klímaváltozás témája még meghatározóbbá válik.
  8. Valódi technológiai forradalom történik, vagy ez csak egy buborék?

Az elemzők szerint, ahogy minden nagy szuperciklust, ezt a korszakot is két nagy gazdasági hatalom szembenállása fogja meghatározni. Arra számítanak, hogy Kína felemelkedése tovább folytatódik, és nem csak gazdasági téren próbálja majd átvenni a vezetést, hanem szembe fog elhelyezkedni a nyugati liberalizmussal is, tehát a két nagyhatalom szembenállásának lesz egy ideológiai vetülete is.

Az elemzők attól is tartanak, hogy amint a két nagyhatalom között egyre inkább csökkenni fognak a különbségek, vagyis a feltörekvő Kína beéri fő konkurensét, az Egyesült Államok akár komoly konfliktusokat is hajlandó lesz bevállalni azért, hogy megőrizze domináns szerepét. Az elemzők szerint egy gazdasági háború kirobbanása tűnik valószínűbbnek, amelyben a világ különböző érdekcsoportokra bomolhat Washington és Peking vezetésével.

Úgy vélik, hogy a következő évtized fordulópont lehet az Európai Unió számára is. Bár azt besimerik, hogy a koronavírus-járvány miatti közös fellépés, a gazdasági károk miatt meghozott történelmi intézkedések, például a helyreállítási alap felállítása, lélegzetvételnyi időt adtak, a nagy gazdasági különbözőségek miatt további nehéz pillanatoknak lehetünk tanúi a koronavírus utáni időszakban.

A hitelintézet elemzői szerint azt is számításba kell venni, hogy az új korszakban a millenniumi generáció, a mostani 22 és 38 év közötti nemzedék kerül döntési pozícióba, és határozza meg a történéseket a gazdasági és politikai életben is. Ez a generáció a tanulmány szerint az elmúlt években több, számukra komoly frusztrációt okozó eseményért vehet most revansot. Főként olyan eseményekre gondolnak itt, amelyeket a fiatalok inkább az idősebbek nyakába szoktak varrni, mint például Trump megválasztása, vagy a brit kilépés az EU-ból.

Legalább ilyen fontosak lesznek a millenniumi generáció által előidézett gazdasági változások is. A Deutsche Bank elemzői szerint ugyanis ennek a korosztálynak az általános, meghatározó tapasztalata, hogy a koruk előrehaladtával nem feltétlen lesz jobb az életük, az ingatlanárak folyamatos növekedése miatt egyre nehezebb lakást vásárolni, és fokozatosan növekszik a gazdasági értelemben vett lemaradásuk az idősebb generációval szemben is. Ezért a német bank elemzői arra számítanak, hogy a millenniumi generáció toleránsabb lesz az inflációval szemben (nincs nagyon sok megtakarításuk, ráadásul jókora adósságállományt örökölnek az előző generációktól), nem lesznek ellene annak, hogy sokkal nagyobb adót vessenek ki az ingatlanokra, egyéb értékes javakra, jövedelmekre és a nagyvállalati nyereségekre, valamint sokkal jobban szorgalmazzák majd a jövedelmek újraelosztását, nem feltétlen a különböző társadalmi osztályok, hanem inkább a generációk között.

A Deutsche Banknak egyébként nem ez az első viszonylag borús hangvételú jóslata. Egy 2016-ban publikált elemzésükben már figyelmeztettek arra, hogy a globalizáció és a dinamikus népességnövekedés hajtotta világgazdasági növekedés kifulladóban van, ennek pedig magas infláció, az adósságok túlburjánzása, alacsony gazdasági növekedés, és 35 szűk esztendő lesz az eredménye.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális