2020. szeptember 21. hétfõMáté, Mirella
EUR = 4.8583 RON
USD = 4.1224 RON
HUF = 1.3385 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,961.07(-1.70%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Johannis az „osztogatás” abbahagyására szólította fel a parlamentet

 utolsó frissítés: 07:41 GMT +2, 2020. szeptember 10.

Klaus Johannis államfő a "populista osztogatás" abbahagyására szólította fel szerdán a parlamentet, ahol szerinte a választásokra készülő pártok egymással versengve szavaznak meg fedezet nélküli jövedelem-növeléseket.

A jobboldali elnök szerint a megalapozatlan várakozásokat generáló felelőtlen választási populizmus bajnoka a csaknem egy éve ellenzékbe került Szociáldemokrata Párt (PSD), amely szövetségesei révén többségben van a parlamentben.

Az elnök szerdai sajtóértekezletén rámutatott: már a tavaly megbuktatott PSD-kormány pénzügyminisztere is arra figyelmeztette Viorica Dăncilă akkori miniszterelnököt, hogy a nyugdíjak 40 százalékos emelését 2020 őszére előirányzó nyugdíjtörvényt nem lehet egyből bevezetni, mert az a GDP három százalékát meghaladó államháztartási hiányt eredményezne. Azóta a koronavírus-járvány miatt sokkal súlyosabb helyzetbe került az ország, de a PSD "demagóg módon" parlamenti erőfölényét kihasználva mégis a negyven százalékos nyugdíjemelést erőlteti, holott a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormánya világossá tette, hogy az államháztartás idén nem bír el ekkora kiadást.

Az államfő bírálta szociáldemokrata ellenfeleit, amiért a tervezettnél szerényebb nyugdíjemelést és a családi pótlék megduplázásának lépcsőzetes bevezetését "megszorításként" állítják be és - szerinte alaptalanul - azzal riogatják a választókat, hogy a PNL-kormány jövőre a közalkalmazotti bérek és nyugdíjak lefaragását tervezi.

Johannis szerint a PNL-kormány által 2021-re előkészítendő állami költségvetés-tervezetet majd a decemberi választások nyomán felálló új parlamentnek kell megszavaznia, és nem titkolta: azt reméli, hogy az új törvényhozásban már nem a PSD, hanem volt pártja, a PNL lesz a meghatározó erő.

Szeptembertől 14 százalékkal nőttek a nyugdíjak, valamint a kiskorú gyermekek után járó családi pótlék összege 20 százalékkal emelkedett. A parlament baloldali többsége azonban a családi pótlék megduplázásáról, illetve a nyugdíjak 40 százalékos emeléséről szavazott meg jogszabályokat, amelyek hatályba lépését a kormány egyelőre alkotmányossági óvással próbálja hátráltatni.

A kormány az idén 3,8 százalékos gazdasági visszaesés mellett 8,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra számít. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális