2020. szeptember 21. hétfõMáté, Mirella
EUR = 4.8583 RON
USD = 4.1224 RON
HUF = 1.3385 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,961.07(-1.70%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Hatalmas hitelcsomagot kap Románia és 14 másik EU-tagállam

 utolsó frissítés: 09:46 GMT +2, 2020. augusztus 25.

Az Európai Bizottság 15 tagállamnak nyújtandó 81,4 milliárd eurós pénzügyi támogatásról szóló határozatjavaslatokat terjesztett a Tanács elé. A csomag részeként Románia 4 milliárd eurót kaphat - áll az Európai Bizottság közleményében.

A SURE eszköz (a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz) abba az átfogó uniós stratégiába épül be, amely a koronavírus-járvány összefüggésében a polgárok védelmét és a pandémia súlyos társadalmi-gazdasági következményeinek enyhítését célozza. Az eszköz az Európai Tanács által a munkavállalók, a vállalkozások és az országok védelme érdekében elfogadott három biztonsági háló egyike.

Amint a Tanács jóváhagyja a mostani javaslatokat, a tagállamok kedvező feltételek mellett nyújtott uniós kölcsönök formájában juthatnak hozzá a pénzügyi támogatáshoz. Ezek a kölcsönök segítenek kezelni a munkahelyek megőrzését célzó állami kiadások hirtelen megugrását. Konkrétabban, ahhoz járulnak majd hozzá, hogy a tagállamok fedezni tudják a csökkentett munkaidős foglalkoztatás állami rendszereinek finanszírozásához, valamint a koronavírus-világjárvány nyomán bevezetett hasonló intézkedésekhez közvetlenül kapcsolódó költségeket, különösen az önálló vállalkozók esetében.

A támogatást igénylő tagállamokkal folytatott konzultációt, illetve kérelmeik értékelését követően a Bizottság az alábbi leosztást javasolta a Tanácsnak:

A SURE keretében az uniós tagállamoknak összesen legfeljebb 100 milliárd euró összegű pénzügyi támogatás nyújtható. A Bizottság által a Tanács elé terjesztett, pénzügyi támogatás nyújtásáról szóló határozatjavaslatok összesen 81,4 milliárd eurót irányoznak elő 15 tagállam számára. Portugália és Magyarország már benyújtotta hivatalos kérelmét, ezek értékelése még folyamatban van. A Bizottság szerint a Portugáliának és Magyarországnak nyújtandó támogatásról szóló javaslat hamarosan előterjesztésre kerül. Azok a tagállamok, amelyek még nem igényeltek hivatalosan támogatást, ezt továbbra is megtehetik.

A SURE eszköz keretében a tagállamoknak nyújtott kölcsönöket a tagállamok által önkéntes alapon vállalt garanciák fogják fedezni. A Bizottság várakozásai szerint hamarosan lezárul a tagállamok és a Bizottság közötti garanciamegállapodások véglegesítésének folyamata. (közlemény, hírszerk.)

válságkoronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális