2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
EUR = 4.8744 RON
USD = 4.1145 RON
HUF = 1.3394 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,4%
BET = 8,795.07(0.44%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

Csökkenthető lesz a munkaidő azoknál a cégeknél, amelyek tevékenységét korlátozza a koronavírus-járvány

 utolsó frissítés: 10:48 GMT +2, 2020. augusztus 08.

A kormány rendelkezett pénteki ülésén a munkaidő csökkentésének lehetőségéről azoknál a cégeknél, amelyek tevékenységét akadályozza vagy korlátozza a koronavírus-járvány.

A vonatkozó sürgősségi kormányrendelet lehetővé teszi, hogy kiegészítő pótlékot kapjanak a napszámosok és az idénymunkások, és támogatja a távmunkát is.

A kormány által elfogadott egyik intézkedés értelmében, amelyet alkalmazni lehet valahányszor ostrom-, vagy szükségállapotot, illetve veszélyhelyzetet hirdetnek, időszakos állami támogatást kaphatnak azok a munkavállalók, akiknek csökkent a munkaidejük.

A munkáltató ezen időszak alatt, az egyéni munkaszerződésben meghatározott időtartam legfeljebb 50%-ával csökkentheti a munkavállalók munkaidejét, és ennek megfelelően a bérüket.

Ezen időszak alatt a munkavállalók az egyéni munkaszerződésben előírt bruttó alapbér és a ténylegesen ledolgozott óráknak megfelelő bruttó alapbér közötti különbség 75%-ának megfelelő pótlékot kapnak, amely azonban nem haladhatja meg a társadalombiztosítási költségvetési törvény által meghatározott országos bruttó átlagbér 75%-át.

Ezt az összeget első körben a munkáltató fizeti, majd utólag visszaigényli az Országos Munkaerő-foglakoztatási Ügynökségtől (ANOFM).

A munkaidő csökkentését a munkáltató határozza meg, legalább öt egymást követő munkanapra, a munkaprogramot azonban a teljes hónapra ki kell dolgoznia. A munkaidő csökkentését alkalmazni lehet a műszakos állások, valamint az egyenlőtlen munkaidő esetén is.

A kormány legtöbb három hónapos időtartamig támogatja a napszámosokat és az idénymunkásokat is. (Agerpres)

Azok a napszámosok, akik tevékenységét fel kell függeszteni, vagy meg kell szakítani a koronavírus-járvány miatt, a munkáltató által kiválasztott három hónapra (de legfentebb 2020. december 31-éig) megkapják az államtól napi bérük 35%-át. A napszámot a munkáltató fizeti, az összeget utólag visszaigényelheti az Országos Szociális és Kifizetési Ügynökségtől (ANPIS).

A kormány ugyanakkor döntött arról, hogy idénymunkások számára a bérük 41,5%-ának megfelelő kompenzációt nyújt (anélkül azonban, hogy ez meghaladná az országos átlagbér 41,5%-át). Ezt a kedvezményt 2020. december 31-ig lehet igénybe venni, a munkáltató által kiválasztott legfeljebb 3 hónapra azon alkalmazottak számára, akik erre az időszakra meghatározott időre szóló egyéni munkaszerződést kötnek.

Az összeget a munkáltató köteles kifizetni, majd ezt visszaigényelheti az Országos Munkaerő-foglakoztatási Ügynökségtől (ANOFM). Az ANOFM a kérés benyújtásától számított legtöbb 10 napon belül utalja az összeget.

A kormány elfogadott egy másik intézkedést is, amely a távmunkát hivatott támogatni.

E szerint a kormány egyszeri, 2500 lejes összeget utal minden olyan munkavállalónak, aki a szükségállapot, illetve veszélyhelyzet ideje alatt legkevesebb 15 nap távmunkát végzett. A pénzt a távmunkához szükséges eszközök és szolgáltatások vásárlására lehet fordítani. A támogatást azon kis- és középvállalkozások alkalmazottjai vehetik igénybe, akik bizonyították, hogy alkalmazták a távmunkát a szükségállapot ideje alatt. Az összeg az ANOFM-től igényelhető.

Az elfogadott intézkedések nem vonatkoznak a közintézményekre, a csődbe jutott, vagy felszámolás alatt álló vállalatokra.

A kormány számításai szerint mintegy 700 ezer ember veheti igénybe a fenti támogatásokat, ez körülbelül 2,4 milliárd lejjel terheli a költségvetést.

járványmunkanélküliség
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális