2021. január 18. hétfõPiroska
EUR = 4.8737 RON
USD = 4.0172 RON
HUF = 1.3544 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,266.69(0.55%)
Infláció = 2,24%
Alapkamat = 1,50%

Fontos döntéseket hozott a jegybank, történelmi mélypontra csökken az alapkamat

 utolsó frissítés: 22:00 GMT +2, 2020. augusztus 05.

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa monetáris politikai ülésén újabb 25 bázisponttal történelmi mélypontra, 1,5 százalékra csökkentette az alapkamatot szerdán.

A bankok kötelező valutatartalék-rátája változatlan maradt.

A BNR igazgatótanácsa arról is döntött, hogy a jegybank folytatja a repo-ügyleteket, állampapírok vásárlásával növelve a kereskedelmi bankok likviditását. A BNR emellett a másodlagos piacon is vásárol állampapírt.

A szerdai közlemény szerint a monetáris tanács legutóbbi, májusi kamatdöntése óta érkezett információk azt jelzik, hogy a koronavírus-járvány - főleg áprilisban - súlyos károkat okozott a hazai gazdaságnak, ugyanakkor érzékelhetővé váltak a májusban kezdődött fokozatos lazítás hatásai.

A gazdaság éves növekedése már az idei első negyedévben 2,4 százalékra lassult a 2019 utolsó negyedévében regisztrált 4,3 százalékról, de az előző negyedévhez képest még 0,3 százalékkal nőtt. A rendelkezésre álló adatok alapján a második negyedévben viszont "súlyos visszaesés" valószínűsíthető.

A lej-euró árfolyam relatív stabil maradt, enyhe csökkenési tendenciával, amit a BNR az európai gazdasági helyreállítási alap elfogadása által előidézett regionális optimizmusnak tulajdonít.

A jegybank az irányadó kamat csökkentésével a gazdasági tevékenység újraindítását akarja segíteni, és az inflációs rátát akarja - plusz-mínusz egy százalékpontos tűréshatárral - az idei évre előirányzott 2,5 százalékon tartani. (mti)

válságjegybankalapkamat
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac