2021. január 18. hétfõPiroska
EUR = 4.8737 RON
USD = 4.0172 RON
HUF = 1.3544 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,266.69(0.55%)
Infláció = 2,24%
Alapkamat = 1,50%

1,5 millió lejt szavazott meg a Bánffy-palota restaurálására a Kolozs Megyei Tanács

 utolsó frissítés: 18:26 GMT +2, 2020. július 30.

Költségvetés-módosításról döntött a Kolozs megyei képviselő-testület a mai rendes ülésén, ennek értelmében 22,9 millió lej áll rendelkezésre a Kolozs Megyei Tanács és az alárendelt intézmények számára kiemelt beruházásokra. 

2 millió lejjel egészül ki a járványkórház költségvetése, amelyet koronavírus-tesztgép bevásárlására fordítanak. 

RMDSZ-es kezdeményezés nyomán a Bánffy-palota homlokzatának felújítási költségvetése 1,5 millió lejjel egészül ki.  

A megyei úthálózat korszerűsítésére további 15,5 millió szavaztak meg, ilymódon az idei közúti karbantartás költségvetése 72,5 millió lejt tesz ki. 

A létrehozandó park and ride parkoló kivitelezésére 3 millió lejt, a Tetarom V. ipari park úthálózatára ugyancsak 3 millió lejt, a transzplantációs központ, a sürgősségi gyerekkórház és a megyei tanács székhelyének bővítésére 1,4 millió lejt, a Hója-erdő és kolozsvári falumúzeum felújítására és bővítésére 2 millió lejes költségvetési keretet hagytak jóvá. 

„A koronavírus-járvány elleni küzdelemben fokozottan oda kell figyelnünk egészségi intézményeink felszereltségére, továbbá az úthálózat korszerűsítése, az épített örökségünk megőrzése, a park and ride parkoló létesítése, a sürgősségi gyerekkórház és a Tetarom V. ipari park megépítése mind az általunk felvállalt beruházások közé tartozik és arra kell törekednünk, hogy minél több pénzügyi forrást tudjunk ezekre a területekre biztosítani” ‒ számolt be Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke. 

***

RMDSZ-es kezdeményezésre 1,5 millió lejt szavaztak meg a Bánffy-palota restaurálására

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnökének kezdeményezése nyomán a beterjesztett 500 ezer lejes összeg helyett 1,5 millió lejt hagyott jóvá mai ülésén a megyei képviselő-testület a Bánffy-palota restaurálási munkálataira.

„Mandátumom alatt kiemelt területként kezeltem a kulturális és épített örökség megőrzését. Az épített örökség közösségünk múltjának és jelenének pótolhatatlan összetevője, önazonosságtudatunk erősítője. Ennek jegyében Kolozsvár két meghatározó épületének, a Bánffy-palotának és a Redutnak felújítása folyamatban van, erre a célra többéves költségvetési keretet különítettünk el. A Redut restaurálási munkálatainak befejezésére uniós alapokat is sikerült lehívnunk. A Bánffy-palota homlokzatának felújítása jó ütemben zajlik, a beruházás összértéke 4,5 millió lej, ezidáig 1 millió lej értékű munkálatokat számoltunk el, a Művészeti Múzeum idén 1,5 millió lejre rúgó felújítási munkálatokkal számol” ‒  nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke. 

***

15,5 millió lejt hagyott jóvá a Kolozs Megyei Tanács közúti beruházásokra

15,5 millió lejjel egészíti ki a Kolozs megyei önkormányzat a megyei utak 2020-as karbantartási programjának költségvetését. A februárban elfogadott költségvetés értelmében 55 millió lejt irányoztak elő utak korszerűsítésére, majd májusban további két millió lejt szavaztak meg a 103Z jelzésű Szelicse-Mikes-Tordatúr útszakaszon zajló munkálatokra. A mai tanácsülésen elfogadott többletösszeggel 72.5 millió lejre nő a közúti infrastrukturális beruházások értéke. 

            A következő útszakaszokkal egészül ki a 2020-as megyei utak karbantartási programja:

 • 103V Magyarfenes-Járarákos-Isztolna;
  109D Visa-Gyulatelke-Felsőzsuk;
  103T 1-es főút-Erdőfelek;
  103N Sárvásár-Szilágy megye határa;
  161D Felsőgyékényes-Dés-Nyíres-Bálványosváralja-Bálványoscsaba-Szépkenyerűszentmárton;
  161F Melegföldvár-Katona;
  105S Körgyűrű-Pata-Kolozsbós;
  105T Kolozsvár-Nádaskóród-Berind;
  105L Szászfenes-Kolozstótfalu;
  103K Roska- 1-es főút;
  107J Kisfenes-Járavize-Kisfeneshavas;
  107S Roska- Szamosfő;
  182E Pecsétszeg-Kesiel kolostor.


„Az elmúlt esztendők példáját követve idén is igyekszünk minél több forrást biztosítani az utak korszerűsítésére. Az RMDSZ megyei tanácsos frakciója számára kiemelten fontos az úthálózat folyamatos fejlesztése, hiszen a jól járható utak megkönnyítik a környékbeliek közlekedését, a térség gazdasági erejét növelik” ‒  mondta el Balla Ferenc megyei tanácsos. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális