2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,480.18(0.81%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Pénzügyminiszter: Románia nem fordul az IMF-hez idén

 utolsó frissítés: 12:15 GMT +2, 2020. július 28.

Sikerült finanszírozni az államháztartási hiányt és garantálom, hogy Románia nem fordul kölcsönért a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) 2020-ban - jelentette ki hétfő este a B1 televízió műsorában Florin Cîţu pénzügyminiszter.

A tárcavezetőt a kormány által felvett hitelekkel kapcsolatban kérdezték.

Rámutatott: az előző kormány által hagyott hiányt tovább növelték a koronavírus-válsággal kapcsolatos kiadások, a rekordnagyságú beruházások, ezért volt szükség kölcsönök felvételére, még akkor is, ha "spórólni próbáltak, nem szórták a közpénzt".

Úgy értékelte: az államháztartás helyzete "sokkal jobbb, mint amire számítani lehetett", és ő "garantálja", hogy az országnak iden nem kell hitelért folyamodnia az IMF-hez.

Bizottságot alapítanának az EU-s pénzek lehívásának segítéséhez

Októberig meg kell alakítani egy bizottságot, amely hetente találkozik Klaus Johannis államfővel, hogy programokat dolgozzon ki annak érdekében, hogy egyetlen lej európai uniós pénz se vesszen el - ezt már a Realitatea Plus televízió műsorában mondta a pénzügyminiszter. Emlékeztetett: Románia 80 milliárd eurót kapott az Uniótól, ami "óriási összeg".

Kifejtette: az uniós pénz "nem bérekre és nyugdíjakra van". Azt tervezik, hogy a folyó kiadásokat az állami költségvetésből finanszírozzák, az EU-s alapokat pedig beruházásokra használják - közölte a tárcavezető.

A nyugdíjemelés mértékére vonatkozó felvetésre elmondta, be fog mutatni majd egy, a Szociáldemokrata Párt (PSD) által jóváhagyott dokumentumot, amiben elismerik, hogy nem tudják 40 százalékkal emelni a nyugdíjakat - jelentette ki a pénzügyminiszter.

A tárcavezető szerint a dokumentumból az tűnik ki, hogy a PSD tisztában volt azzal, hogy a nyugdíjak 40 százalékos emelése nem valósítható meg anélkül, hogy ne bomoljon meg a makrogazdasági egyensúly, vagy ne legyenek kénytelenek kölcsönért fordulni a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF).

Kérdésre válaszolva a tárcavezető azt mondta: 10% körüli nyugdíjemelésre lát lehetőséget. (agerpres)

nyugdíjIMF
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális