2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Hivatalos: módosították az Első lakás programot, új nevet is kapott

 utolsó frissítés: 14:54 GMT +2, 2020. július 23.

Elfogadta a kormány az Első lakás programot módosító sürgősségi kormányrendeletet. A módosítások szerint Új lakásra változik a program neve, illetve jelentősen növekedni fog az állami garanciás hitellel vásárolható új lakások felső értéke.

Az elfogadott módosítások szerint a programmal vásárolható új lakások felső értékét 140 ezer euróra növelik (az önrésszel kapcsolatos szabályozás miatt a banktól felvehető hitel legmagasabb értéke 119 ezer euró lehet). Az új lakások esetében az állami garancia a hitel értékének legtöbb 60%-ára, a lakás árának legtöbb 85%-ára terjedhet ki.

Az elfogadott sürgősségi kormányrendelet szerint új lakásnak azon ingatlanok számítanak, amelyeket a finaszírozás igénylésének dátumát megelőző 5 évben építettek, vagy ebben az időszakban esett át komoly felújítási munkálatokon, például a földrengésbiztossá válást lehetővé tevő beavatkozásokon.

Régi lakások vásárlása esetén a felső korlát 70 ezer euró (66 500 euró értékű bankhitel), az állami garancia pedig a hitel értékének legfennebb 50%-ára, a lakás árának legfennebb 95%-ára terjedhet ki.

Az önrész a következőképpen alakul:

  • Új lakások esetén az ingatlan árának legalább 15%-a.
  • Régi lakások esetén az ingatlan árának legalább 5%-a.

A hitelt olyan magánszemélyek igényelhetik, akik minden alábbi feltételnek megfelelnek:

  • Az állami garanciás hitel igénylésének napján saját felelősségre kiállított nyilatkozatban vállalja az igénylő, hogy nincs kizárólagos tulajdonában (vagy házastársával közös tulajdonában) lakás, vagy ha van is, annak területe nem haladja meg az 50 négyzetmétert.
  • Egy hitelből csak egy lakást vásárol a program feltételeinek megfelelően.
  • És a finanszírozóval szemben hitelfelvevő státusszal rendelkezik majd.

A módosításokkal a kormány tulajdonképpen kibővítette a programot, az elfogadott tervezet indoklásában az szerepel, hogy az építkezési szektort, a lakásállomány minőségét szeretnék javítani. Sok elemző viszont azzal kapcsolatban is megosztotta aggályait, hogy az új lakásokra vonatkozó felső korlát jelentős emelése árnövekedéshez vezethet a lakáspiacon. (zf, hírszerk.)

Első Lakásingatlan
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális