2020. aug. 13. csütörtökIpoly
EUR = 4.8357 RON
USD = 4.1087 RON
HUF = 1.3994 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3298 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,777.30(0.36%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

A romániai fuvarozókra panaszkodnak a magyarországi versenytársaik

 utolsó frissítés: 12:14 GMT +2, 2020. július 17.

A magyarországi fuvarozócégek arra panaszkodnak, hogy veszélyes árverseny tapasztalható a közúti árufuvarozásban, a magyarországi exportfuvarok mintegy harmadát áron alul viszik el a romániai szállítók - számol be a Világgazdaság.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, a NiT Hungary szerint a magyarországi fuvarozók 50 milliárd forintos (140 millió euró körüli) bevételkiesést szenvedtek el a romániai cégekkel szembeni piacvesztés miatt, ezért soron kívüli piacvédelmi konzultációra kerül sor az érintett szakhatóságok bevonásával.

Az érdekképviseleti szervezet szerint a romániai fuvarozók jogellenes tevékenységre utaló, irreálisan alacsony, önköltség alatti fuvardíjakkal nyernek teret a piacon. A szervezet szerint megalapozott a gyanú, hogy a romániai kamionosok szabálytalanságok sorát vállalják azért, hogy az árajánlataik alacsonyabbak legyenek a magyországi versenytársakénál.

A NiT Hungary szerint beavatkozásra van szükség, az ellenőrzéseknek pedig arra kellene fókuszálniuk, hogy

  • a fuvarozócégek betartják-e a rendes, 45 órás heti pihenőidő járműben töltési tilalmát,
  • de az is vizsgálni kellene szerintük, hogy a fuvarozók szabványnak megfelelő üzemanyagot használnak-e,
  • megpróbálják-e kijátszani az útdíjfizetési rendszert,
  • illetve befizették-e a kiszabott bírságokat.

A romániai fuvarozók viszont nem tartják teljesen megalapozottnak a magyarországi szakma panaszát a nyomott árakra, szerintük a teljes kép ennél jóval árnyaltabb. A probléma fő okát abban látják, hogy a szállítók ritkán tárgyalnak közvetlenül a megrendelővel, a fuvaroztatás gyakran akár két-három közvetítőn keresztül zajlik. A lap Böjte Gábort, egy sepsiszentgyörgyi fuvarozócég tulajdonosát is megkereste, aki szerint a megrendelő által kínált árból a speditőrök jelentős szeletet csípnek le, a fuvarozó cégeknek ezért már kevés jut. (vilaggazdasag.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális