2021. január 27. szerdaAngelika
EUR = 4.8745 RON
USD = 4.0189 RON
HUF = 1.3547 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,322.04(-0.18%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Alkotmányellenes a gazdák kárpótlásáról szóló törvény

 utolsó frissítés: 10:09 GMT +2, 2020. július 15.

Az alkotmánybíróság helyt adott a kormány kifogásának, és alkotmányellenesnek minősítette azt a májusban elfogadott törvényt, amelynek értelmében kártérítést kapnának azok a gazdák, akiknek a termésében kár keletkezett a kedvezőtlen időjárási jelenségek miatt.

A testület szerint teljes egészében alkotmányellenes a törvény, a jogszabály ugyanis ellentmondó rendelkezéseket tartalmaz, amelyek lehetetlenné teszik annak megállapítását, hogy a feltételezett állami támogatás létrehozásához szükség van-e az Európai Bizottság tájékoztatására vagy sem. A törvénytervezet megszövegezésekor ugyanakkor nem kértek pénzügyi kimutatást a kormánytól, ami szintén alkotmányellenes - érvel a CCR.

Az alkotmánybíróság döntése jogerős és kötelező érvényű.

A képviselőház május 27-én fogadta el döntő házként a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvénytervezetét, amelynek értelmében kártérítést kapnának azok a gazdák, akiknek a termésében kár keletkezett a kedvezőtlen időjárási jelenségek miatt. A jogszabály az aszályra, az árvízre és a fagykárra terjedt ki.

Adrian Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztésért felelős miniszter néhány nappal később úgy nyilatkozott: a törvény populista és kivitelezhetetlen. Ludovic Orban miniszterelnök ugyanakkor javasolta, hogy emeljenek alkotmányossági kifogást a törvény ellen. (agerpres)

alkotmánymezőgazdaság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális