2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

A román állam rekordnagyságú dollárkölcsönt vett fel, olcsón

 utolsó frissítés: 11:17 GMT +2, 2020. július 08.

A kormány 10 és 30 éves lejáratú, dollárban denominált kötvények eladásával összesen 3,3 milliárd dollárnyi hitelt vett fel a pénzügyi piacokról kedden - írja a Profit.ro. A gazdasági portál a kötvénykibocsátással kapcsolatban megjegyzi, hogy az a maga nemében rekordnak számít, a román állam dollár alapú kötvényekkel még soha ekkora finanszírozást nem szerzett egyetlen művelettel.

Az elmúlt időszakban a pénzügyminisztérium számos nagyértékű kötvénykibocsátást hajtott végre a belföldi és a külföldi piacokon is. Az államadósságot növelő plusz finanszírozás megszerzésére irányuló pénzügyi műveletekre a pénzügyi tárca azért van rákényszerülve, mert a költségvetés hiánya idén várhatóan rendkívül magas lesz, míg a koronavírus-járvány miatti bizonytalanságnak súlyos hatása van a gazdaság teljesítményére, ezáltal pedig az adóbevételekre is.

A mostani kötvényeladásnak van egy második, vélhetően megalapozott olvasata is, amely szerint a pénzügyminisztérium szeretné kihasználni a pénzügyi piacokon jelenleg tapasztalható nyugalmat és kedvező kamatlábakat, ezért azon dolgoznak, hogy még egy esetleges második koronavírus-járvány előtt biztosítani tudják az állam működésének finaszírozását, illetve a lejáró tartozások továbbgörgetését.

A Profit.ro a hírrel kapcsolatos kommentárjában azt is megjegyzi, hogy a finanszírozás költségei alacsonynak számítanak. A 10 éves lejáratú dollárkötvényekre midswap (a vételi és eladási kamatlábak számtani középértéke) + 265 bázispontot kell fizetni, míg a 30 éves lejáratú dollárkötvények hozama 4,25%-os. (profit.ro, hírszerk.)

kölcsönzésdollár
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac