2021. szeptember 23. csütörtökTekla
EUR = 4.9495 RON
USD = 4.2188 RON
HUF = 1.3946 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,301.14(-0.45%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Pénzügyminiszter: a kormány csak 10%-kal tudja növelni a nyugdíjakat

 utolsó frissítés: 09:30 GMT +2, 2020. július 03.

A kormány idén 10%-kal tudja megemelni a nyugdíjakat, a 40%-os nyugdíjemelés katasztrófát jelentene az országnak a jelenlegi válságos helyzetben - mondta Florin Cîţu pénzügyminiszter csütörtök este a Realitatea Plus műsorában.

Florin Cîţu úgy fogalmazott: "erkölcsi kötelességük" 10%-kal megemelni a nyugdíjakat, de "ez minden, amit jelenleg tenni lehet". A 10 százalékos nyugdíjemelés is jelentős terhet jelent az államháztartásban, de a 40%-os emelés azt jelentené, hogy "Románia elszigetelődik a külföldi befektetőktől".

"Elszigetelődnénk, és ez azonnal a romániai államháztartás destabilizációját vonná maga után. Túl nagy ár ez, amit nem tudunk vállalni. 40% óriási kockázat lenne a gazdasági stabilitásra nézve egy olyan időszakban, amikor a gazdasági fejlődés 4%-os. Gazdasági világválság idején ez katasztrófa lenne Romániának" - jelentette ki a pénzügyminiszter.

Hozzátette, a kormány politikai megoldást fog találni, hogy ne kövessen el törvényszegést azzal, hogy szeptember elsejétől csak 10 százalékkal növeli a nyugdíjakat. A törvény ugyanis 40%-os nyugdíjemelést ír elő, és a Szociáldemokrata Pártnak parlamenti többsége van.

"Meg fogjuk találni a megoldást. Nehezebb volt forrást találni a 10%-os nyugdíjemelésre, ez egy jelentős költségvetési erőfeszítés olyan évben, amikor befektetésekre, a termelési kapacitás növelésére van szükségünk, vállalatokat, munkahelyeket kell megmentenünk. Miközben mi a nyugdíjak növeléséről beszélünk, emberek tíz- és százezrei kerültek kényszerszabadságra, egymillió ember volt kényszerszabadságon. Nagy költségvetési terhet jelent egyrészt az állami támogatás kifizetése, másrészt az, hogy a fizetésük 41,5%-át biztosítjuk, így segítve őket, hogy visszatérjenek munkahelyükre" - magyarázta a pénzügyminiszter. (agerpres)

válságnyugdíj
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális