2020. aug. 6. csütörtökBerta
EUR = 4.8336 RON
USD = 4.0757 RON
HUF = 1.4013 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,568.90(0.11%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

A Marshall-terv harmincszorosa felett van már az európai mentőcsomag értéke

 utolsó frissítés: 13:37 GMT +2, 2020. június 22.

Még a hónap elején tett közzé egy tanulmányt a McKinsey arról, hogy a világ fejlettebb gazdaságai milyen elképesztő mértékű és precedens nélküli gazdasági stimulussal próbálják enyhíteni a koronavírus által okozott gazdasági károkat. Az elemzők arra jutottak, hogy az általuk vizsgált 54 (a világ GDP-jének 93%-át adó) országban a 10 ezer milliárd dollárt is meghaladja a bejelentett vagy már el is indított gazdaságélénkítő csomagok értéke.

A mi szempontunkból az igazán érdekes az, hogy a 10 ezer milliárd dollárból jelentős rész, 4 ezer milliárd a nyugat-európai országokra esik. Ez a 4 ezer milliárd dollára McKinsey szerint harmincszor nagyobb, mint a második világháború utáni Marshall-terv részeként elköltött források összege mai értéken számolva.

Ezek a mentőcsomagok ugyanakkor - ahogyan azt a fenti ábra is szemlélteti - egészen más összetétellel rendelkeznek, mint az 1947-ben bejelentett amerikai segélyprogram. A mostani mentőcsomagok garanciavállalásokat, jegybanki likviditásbővítést, a vállalatok és a lakosság számára nyújtott transzfereket, kölcsönöket, szabályozási változtatásokat és halasztásokat is tartalmaznak.

A McKinsey elemzése a világ kilenc jelentős gazdaságán keresztül is szemlélteti a koronavírus-járvány okozta gazdasági összeomlásra bevezetett intézkedések méretét. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy a felsorolt országok mekkora intézkedéscsomagokat jelentettek be a 2008-ban kitört pénzügyi és gazdasági válság kezelésére, illetve mekkora ezekhez képest a koronavírus-járvány hatására bejelentett mostani mentőcsomagok mérete. Míg Németország a saját gazdasága méretének 3,5%-át fordította a 2008-as válság hatásainak kezelésére, addig ez az arány a mostani válság esetében egészen rendkívüli változást mutat, eléri a 33%-ot. De a világ (nominális értelemben) legnagyobb gazdaságáról is érdemes említést tenni, ahol ez a két arány 4,9% (volt 2008-ban) és 12,1% (most).

Bár az elemzők Romániát is vizsgálták, az eredményeket bemutató összegzésből csupán az derül ki, hogy a mi gazdasági mentőcsomagunk mérete valahol az ország GDP-jének 5%-a alatt helyezkedik el. Az alábbi világtérkép arról ad képet, hogy globálisan kik jártal elől ebben a tekintetben.

A teljes elemzést itt tudjátok elolvasni. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális