2021. március 9. keddFranciska, Fanni
EUR = 4.8838 RON
USD = 4.1118 RON
HUF = 1.3297 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,566.40(0.63%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

RMDSZ: nehéz helyzetbe sodorja az önkormányzatokat, ezért nem támogatjuk a költségvetés-kiegészítést

 utolsó frissítés: 17:10 GMT +2, 2020. június 18.

Nem szavazta meg a 2020-as állami költségvetés-kiegészítést az RMDSZ tekintettel arra, hogy az nem nyújt reális megoldást az önkormányzatoknak, a megyei tanácsok alárendeltségében működő kulturális intézményeknek, valamint az önkormányzatok által biztosított szociális szolgáltatás fedezetlen marad.

Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta: bár a Szövetség öt fontos területet szabályzó pontban módosította volna az idei állami költségvetés-kiegészítés tervezetét, egyet sem fogadtak el.

„A megyei önkormányzatok alárendeltségében működő kulturális intézmények pénzforrások nélkül maradnak, hiszen a kormány az éves állami költségvetésben számukra jóváhagyott összegeket önkényesen szétosztotta a helyi önkormányzatok között. A mostani költségvetés-kiegészítés tehát nincs tekintettel a megyei önkormányzatok alárendeltségében működő kulturális intézményekre, a kormány alig négy hónapig tudta biztosítani a működésükhöz szükséges pénzforrást” – tette hozzá Benedek Zakariás.

Az RMDSZ frakcióvezetője rámutatott arra is, hogy az önkormányzatok által végzett szociális szolgáltatásokra szánt összeg is jelentősen csorbul, valamint az a 930 millió lej, amelyet erre a célra fordítana a kormány, nincs arányosan elosztva a megyék között. (rmdsz-tájékoztató)

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális