2020. szeptember 29. keddMihály
EUR = 4.8738 RON
USD = 4.1678 RON
HUF = 1.3350 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,4%
BET = 8,986.39(-0.27%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Új hitelgarancia-mechanizmust mutatott be a kormány

 utolsó frissítés: 17:38 GMT +2, 2020. június 15.

Új, a nagyvállalatoknak szóló hitelgarancia-mechanizmust mutatott be hétfőn az Importőrök és Exportőrök Országos Szövetségével (ANEIR) tartott megbeszélésen Ludovic Orban miniszterelnök és Florin Cîţu pénzügyminiszter - tájékoztat a kormány Facebook-oldala.

A bejegyzésből kiderül, a megbeszélés középpontjában a termelés újraindításához szükséges forgótőke biztosítása állt.

"A miniszterelnök és a pénzügyminiszter bemutatta az új hitelgarancia-mechanizmust, amely lehetővé teszi a nagyvállalatok működő tőkéjének biztosítását. Az Eximbankkal együttműködésben megvalósítandó projekt, amellyel kapcsolatban konzultációk folynak a kormány és az Európai Bizottság között, nyolcmilliárd lejes keretösszegből valósul meg, és legfeljebb 80%-os hitelgaranciát nyújt majd" - írja a bejegyzésben.

Az ANEIR képviselői egyébként a találkozón méltatták, hogy hosszú ideje először az áfa-visszatérítésben nincsenek elmaradások.

Ami a betegszabadságok kompenzálását illeti a pénzügyminiszter rámutatott: az Orban-kormány 1,7 milliárd eurót fizetett ki erre a célra úgy, hogy a kormányzás átvételekor hárommilliárdos kiegyenlítetlen számlát örököltek.

A találkozón a kormány részéről részt vett még Virgil Popescu gazdasági miniszter és Ionel Dancă, a miniszterelnök kancelláriájának vezetője. (agerpres)

válságkoronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac