2020. december 4. péntekBorbála, Barbara
EUR = 4.8736 RON
USD = 4.0226 RON
HUF = 1.3594 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 9,486.10(1.18%)
Infláció = 2,24%
Alapkamat = 1,50%

A szászok németországi támogatása nem zavarja a román állam képviselőit

 utolsó frissítés: 15:55 GMT +2, 2020. június 12.

A Krónika napilap pénteki számában közölt összeállítás szerint a szász kisebbség évtizedek óta élvezi a német állam és németországi magánadományozók támogatását, a román állam képviselői azonban ezt nem kifogásolták, amiként a magyar állam által finanszírozott Erdélyi Gazdaságfejlesztési Programmal tették.

A napilap a Brassó megyei Barcarozsnyón 1992-ben bejegyzett Saxonia Alapítvány tevékenységéről közölt terjedelmes összeállítást.

Ennek német és román nyelvű honlapján az egyik német nyelvű alkönyvtárában lehet tájékozódni arról, hogy a Saxonia Alapítvány a Német Szövetségi Köztársaság költségvetéséből származó gazdasági támogatást nyújt a romániai német kisebbség számára. Erre azonban nemcsak a németek jogosultak, hanem "más nemzetiségű vállalkozók is, akik kapcsolatban állnak a német kisebbséggel": Fehér, Maros, Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben és Hunyad megyében.

A rövid tájékoztató szerint legfeljebb 35 ezer euró értékű projektek finanszírozhatók ötéves lejáratú kamatmentes hitel formájában. A megpályázott összeg termelési források és felszerelések beszerzésére használható.

Klaus-Harald Sifft, a Saxonia Alapítvány ügyvezető igazgatója a Krónikának elmondta: a gazdasági támogatásnak kezdettől fogva az volt a célja, hogy az erdélyi vállalkozók - nemzetiségi hovatartozástól függetlenül - munkahelyeket teremtsenek.

"A támogatottak egy része valóban a szász közösség soraiból kerül ki: célunk az, hogy Erdélyben, szülőföldjükön maradjanak. Ugyanakkor gondoljunk arra, hogy sok szász nemzetiségű munkavállaló román vállalkozók cégeinél dolgozik. Amennyiben ezek a pályázó cégek megfelelnek az alapítvány által követelt támogatási feltételeknek, a vállalat hozzájut a finanszírozáshoz" - fogalmazott az ügyvezető. Szerinte a szász lakosság nagyarányú fogyása következtében a pályázatok mintegy 70 százalékát román vállalkozók, 20 százalékát magyarok és 10 százalékát szász cégtulajdonosok nyerik el.

A Krónika beszámolója szerint a Saxonia Alapítvány Erdélyből kivándorolt, Münchenben élő szászok kezdeményezésére és anyagi támogatásával jött létre, induláskor szociális szervezetként működött.

"A kilencvenes évek elején azért létesítették, hogy szervezett formában segítse a szász közösség tagjait élelemmel, gyógyszerekkel, ruhával, pénzbeli támogatással és más programokkal. Németországi forrásainkból az alapítvány kórházakat, idősotthonokat, iskolákat, különböző állami intézményeket és hátrányos helyzetű személyeket egyaránt támogatott" - magyarázza az indulás körülményeit Klaus Sifft. Hozzátette: az alapítvány éves költségvetéséből mára nagyobb részt tesznek ki a Németországban élő szászok pénzadományai, mint a német költségvetésből átutalt összeg. Utóbbi az évek során változott.

Klaus Sifft szerint az alapítvány pénzügyeit nemcsak a román hatóságok, hanem a németországi számvevőszék is ellenőrzi, ezért minden pályázatuk szigorú feltételeknek felel meg. Gazdasági pályázataikat olyan cégek vehetik igénybe, amelyeknek gazdasági mutatói garanciát jelentenek arra, hogy a vállalkozás képes visszafizetni a 35 ezer eurós hitelt. Az elnök szerint az alapítvány működését az 1992-ben aláírt román-német barátsági szerződés szabályozza. A szerződés vonatkozó részét Románia EU-csatlakozása után sem tárgyalták újra.

Cord Meier-Klodt, Németország bukaresti nagykövete egyébként 1,35 millió eurós támogatási szerződést írt alá egy évvel ezelőtt a Saxonia Alapítvány vezetőjével, a megállapodás alapján a romániai német nyelvű oktatásban részt vevő 730 pedagógus és 200 óvónő részesül a német állam biztosította anyagi támogatásban.

Klaus Sifft szerint a Saxonia Alapítvány 25 év alatt mintegy ezer erdélyi céget segített, és számításaik szerint tízezer új munkahelyet hoztak létre a szolgáltatások, az ipar, a mezőgazdaság és az egészségügy területén. Az elnök szerint munkájuk hatékonyságát bizonyítja, hogy az elmúlt tíz évben mindössze egyetlen vállalkozó nem tudta visszafizetni a kedvezményes hitelt. Klaus Sifft szerint ma egy erdélyi fiatalnak több esélye van egy sikeres vállalkozás megalapozására Romániában, mint Németországban, ezért is bátorítja a még itt élő szász fiatalokat arra, hogy ne vándoroljanak el.

A Saxonia Alapítvány ügyvezetője a lap kérdésére kijelentette: a romániai németek érdekvédelmi szervezete, a Romániai Német Demokrata Fórum akkor sem érdeklődött a gazdasági ügyek iránt, amikor Klaus Johannis mostani államfő volt a szervezet elnöke a kétezres években, de igaz ez az RNDF mostani elnökére is.
 
Bogdan Aurescu külügyminiszter a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott május 26-i bukaresti megbeszélés után azt kérte, hogy a magyar állam által finanszírozott Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program az európai és a román versenyjog tiszteletben tartásával, "átláthatóan és diszkriminációmentesen" folyjon, "ne etnikai alapon", és erről kössenek megállapodást. (mti)

Nyitókép: Wikipédia

támogatásNémetországgazdaságélénkítés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális