2020. július 14. keddÖrs, Stella
EUR = 4.8423 RON
USD = 4.2788 RON
HUF = 1.3687 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,466.65(-0.05%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

Megszavazta a képviselőház, hogy végzettség alapján változzon a minimálbér

 utolsó frissítés: 12:37 GMT +2, 2020. június 05.

A képviselőház szerdán döntő házként szavazta meg azt a tervezetet, amely szerint a végzettség és a betöltött funkció alapján változna a minimálbér szintje - írja a Digi24. A tervezet szerint egy olyan alkalmazott esetében, amely felsőoktatási és doktori diplomával is rendelkezik azon a terület, amelyben dolgozik, a bruttó minimálbér szintje 4460 lejre emelkedne, tehát gyakorlatilag megduplázódna.

Az elfogadott tervezet szerint a minimálbér az alábbi táblázatban szereplő koefficiensek alapján változna, gyakorlatilag 11 különböző szintet vezetnének be a jelenleg érvénybeen levő 3 helyett. A koefficiensekkel az érvényben levő minimálbér összegét (2230 lej) szoroznák.

A táblázat a szakképzetlen (1) és szakképzett munkások (2), a szakiskolát (3), líceumot (4), poszlíceumot (5), líceumot + képesítést (6), iskolai mesterképzést (7), rövid időtartamú felsőoktatási képzést (8), hosszú időtartamú felsőoktatási képzést (9), hosszú időtartamú felsőoktatási képzést + mesterképzést (10) és hosszú időtartamú felsőoktatási képzést + aktuális doktori képzést (11) végzettek esetében határozza meg a minimálbér különböző szorzóit.

A képviselőházban most elfogadott tervezetről akkor is írtunk, amikor azt benyújtották a szenátusba. A tervezetben szereplő szorzókat azóta viszont csökkentették (a legmagasabb koefficiens tavaly júliusban még 2,8 volt, most már csak 2).

Romániában a bruttó minimálbér szintje jelenleg 2230 lej, a diplomás minimálbér bruttó 2350 lej, míg az építkezési szektorban 3000 lejes bruttó minimálbér van meghatározva. Ludovic Orban miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy a PNL nem híve a diferenciált minimálbérnek, és bár nem fogják eltörölni, emelni sem fogják a diplomás minimálbért egészen addig, amíg az egyszerű minimálbér is eléri annak szintjét.

A tervezettel kapcsolatban a romániai kis- és közepes vállalkozók országos szövetségének (CNIPMMR) elnöke, Florin Jianu is megszólalt, aki elmondta, nem támogatják a differenciált minimálbért, inkább azt tartanák indokoltnak, ha havi minimálbér helyett órabérben határoznák meg a legkisebb fizetést a munkatörvénykönyv megfelelő módosításaival párhuzamosan.

A tervezet indoklása szerint a többszintes minimálbérrel védelmeznék az alkalmazottak jövedelmét, emellett az intézkedésnek fontos motivációval kapcsolatos funkciója is lenne, hiszen nem engedné a bérskála túlzott ellaposodását.

A tervezetet, amely Klaus Johannishoz kerül kihirdetésre, itt lehet böngészni. (hírszerk.)

minimálbér
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális